Kina blockerar Wikipedia på samtliga språk

2019-05-16 08:42  
Foto: TT

Blockeringen av nätencyklopedin Wikipedia i Kina har vidgats till att omfatta alla språk, rapporterar nätövervakningsorganisationen OONI (Open Observatory of Network Interference), som kopplar uppgiften till att 30-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg infaller inom kort.

Enligt OONI inledde Kina i förra månaden arbetet med att blockera samtliga språk i nätencyklopedin. Innan dess ska alla språk - förutom de kinesiska språken som blockerades 2015 - ha varit tillgängliga i Kina.

– Till syvende och sist är det ändå innehållet på kinesiska som verkligen betyder något, säger Charlie Smith, vars namn är en pseudonym för en av grundarna bakom en organisation som granskar kinesisk censur av nätpublikationer.

Den kinesiska nätcensuren - allmänt kallad den kinesiska brandväggen - blockerar ett stort antal utländska sajter som Google, Facebook och The New York Times.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt