Kina avser kräva att Trump slopar Huaweiförbud

2019-06-27 13:28  
Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Innan Kinas president Xi Jinping är beredd att sluta ett handelsavtal med USA planerar han att lägga fram en kravlista till president Donald Trump, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till högt uppsatta kinesiska källor.

Bland annat vill Xi Jinping att Trump lyfter bort förbudet för amerikanska företag att göra affärer med kinesiska Huawei. På kravlistan finns också slopade strafftullar och ett slut på försöken att få Kina att köpa mer av USA:s export.

Uppgifterna om kraven från Kina väcker vissa frågetecken kring om de två nationerna kommer att ta upp handelssamtalen i samband med helgens G20-möte i Osaka i Japan.

Läs mer: Huawei förbereder sig för enormt försäljningsras

Xi Jinping har dock inte för avsikt att vara konfrontatorisk, enligt Wall Street Journals källor, utan vill presentera det han anser är ett optimalt bilateralt samarbete.

USA:s och Kinas handelssamtal snubblade på målsnöret i april då de var nära att sluta ett avtal. Enligt USA är det upp till Kina att ta initiativ till att återuppta samtalen.

Mer om: Kina Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt