Kazaa-grundarna bakom ny gratistelefoni

2003-09-22 10:54  

Grundarna till fildelningstjänsten Kazaa, svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis, har lanserat ett gratisprogram för telefoni över bredbandsinternet. Programvaran heter Skype och har efter bara några veckor registrerat en halv miljon nedladdningar.

Niklas Zennström är vd för Skype...
Niklas Zennström och Janus Friis skapade fildelningsprogrammet Kazaa - världens mest nedladdade gratisprogram.

Nu vill de göra om bedriften med Skype, som släpptes för ett par veckor sedan och som redan laddats ned över en halv miljon gånger. Det har tagit dem ett halvår att utveckla programvaran bakom Skype.

Skype är inte det enda gratisprogrammet för internettelefoni, men upphovsmännen till Skype hävdar att det är det enda som använder så kallad P2P-teknik - peer to peer - det vill säga att man inte går omvägen via någon centralserver och direkt från sändare till mottagare.

Dessutom är grundarna guruförklarade vilket kan ge Skype en extra skjuts.

...och Janus Friis strategichef.
Bättre ljud än i telefonen?
På Skypes hemsida www.skype.com jämförs Skype med Net2Phone, MSN Messegner, ICQ, AIM och Yahoo Messenger och enligt egen utsago är Skype det enda program som fungerar med samtliga brandväggar, har krypterad kommunikation och är hundra procent annonsfritt.

Niklas Zennström och Janus Friis hävdar också att Skype ger bättre ljudkvalitet än i en vanlig telefon medan alla andra program ger sämre ljud än i telefon.

För att få bra ljud bör man dock ha en bredbandsuppkoppling och både den som ringer och den uppringde måste ha programvaran i sin dator.

I dagsläget måste man använda datorns mikrofon och högtalare, men Jens Friis har i en intervju sagt att Skype inom ett halvår kommer med en ny tjänst som gör det möjligt att ringa över vanliga telefoner.

Själva programvaran och telefonsamtalen kommer att vara gratis. Skype tänker tjäna sina pengar på att sälja tilläggstjänster, typ röstmeddelanden, enligt Janus Friis.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt