Kaxig routertillverkare utmanar Ericsson

2014-01-07 12:23  
Cisco ska investera 700 miljoner kronor i utvecklingsbolag som sysslar med uppkopplingar till internet. Foto: Cisco

– Ciscos utrustning är klistret som håller ihop prylarnas och människornas internet, säger John Chambers, vd för Cisco inför sitt tal på CES i Las Vegas.

Uppkopplingen av prylar och människor till internet är det område där flest innovationer kommer att ske framöver. Det konstaterar John Chambers i en intervju med Financial Times inför tisdagens tal på den stora konsumentelektronikmässan CES.

Routertillverkaren Cisco kallar det heta området för ”alltings internet”, på engelska ”internet of everything”.

Bara antalet uppkopplade prylar kommer att öka från 10 miljarder till 50 miljarder inom fem år, enligt Chambers. Prognosen är i linje med Ericssons, som talar om 50 miljarder uppkopplade prylar 2020.

Ericssons vd Hans Vestberg ser sin verksamhet som grunden för uppkopplingen. Men det gör även Cisco, markerade företagets vd John Chambers.

– Ciscos utrustning är klistret som håller ihop ”alltings internet”, säger Chambers till Financial Times.

Så räkna med en ökad konkurrens mellan de två jättarna! Redan förra året talade John Chambers om att Cisco kommer att gå in i mobilvärlden.

– Alltings internet kommer att förändra folks sätt att leva, arbeta och leka, säger Chambers i dagens intervju.

Och denna gång kommer förändringen att ske samtidigt, över hel världen, menar han.

Cisco har startat en investeringsfond med ett kapital på 100 miljoner dollar, runt 700 miljoner kronor. Pengarna ska användas för investeringar i uppstartsbolag med nya lösningar för alltings internet.

Routertillverkaren kommer också att sätta upp ett antal innovationscenter med alltings internet i fokus. I Tyskland, men också i Brasilien, Sydkorea och Kanada.

John Chambers uppskattar att alltings internet kommer att öka vinsten och kostnadsbesparingar i privata och offentliga sektorn med 19 biljoner dollar under de kommande tio åren. Hur han har kommit fram till den siffran, avslöjades inte i intervjun.

John Chambers nämnde bland annat att antalet internetuppkopplingar drivs på genom etableringar av nya smarta städer. Där installeras en stor mängd sensorbaserade lösningar. Bland annat för att effektivisera system för avfallshantering, belysning och trafik.

Ny Teknik har tidigare berättat om att Cisco använder den nya smarta staden Songdo i Sydkorea för utveckling och test av nya plattformar för hem- och fastighetsautomation. Där han människor och företag tillgång till en rad avancerade tjänster, allt från energibesparing till hälsotjänster via konferenssystemet kopplat till tv:n.

 

Mer om: Cisco Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt