Kärnvapenlabb skrotar kinesiska nätväxlar

2013-02-01 12:38  

Ett amerikanskt kärnvapenlabb kastar ut nätväxlar från H3C av rädsla för kinesiskt industrispionage. De utpekade företagen förnekar alla anklagelser om säkerhetsrisker.

Enligt Reuters slog en nätverkstekniker larm i oktober om att nätverksväxlar från H3C hade installerats i flera av nätverken i Los Alamos National Laboratory.

Vid labbet utvecklades den första atombomben, och den känsliga anläggningen är i dag en av en handfull som sköter underhållet av den amerikanska kärnvapenarsenalen.

Enligt Reuters källor tog specialister från labbets kontraspionageavdelning bort minst två växlar med omedelbar verkan. Labbet kommer nu att spåra och ersätta all utrustning från tillverkaren.

Representanthusets försvarskommitté bad i fjol hela försvarsdepartementet och dess underleverantörer att granska sina inköpskanaler och utreda om utrustning från kinesiska Huawei och ZTE Corp användes. Båda företagen förnekar att deras produkter skulle innebära någon säkerhetsrisk.

Det har tidigare slagits larm i både USA och Storbritannien vid flera tillfällen om de nära kopplingarna mellan Huawei och den kinesiska militären.

H3C började som ett samarbete mellan Huawei och amerikanska 3Com, som sedermera köptes upp av HP. H3C är numera ett helägt dotterbolag till HP, men har nära band till tidigare ägaren Huawei, som en "global strategisk partner".

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt