Kärnvapeningenjörer för fred

2006-02-24 16:31  
Italienare i ledningen för Pugwashrörelsen

I skuggan av de nya kärnvapenhoten i världen lever fortfarande Pugwashrörelsen. Förra sommaren dog Sir Josef Rotblat, mannen som sade upp sig från Manhattaprojektet i protest mot bomben. Ny Teknik har träffat hans arvtagare Francesco Calogero.

Bertrand Russell och Albert Einstein.
Den 9 juli 1955 publicerade tolv prominenta vetenskapsmän, med Albert Einstein och matematikern Bertrand Russell i spetsen, ett manifest där man uppmanade världens ledare att besinna sig och stoppa kapprustningen.

Yngst av undertecknarna var en polskfödd partikelfysiker vid namn Joseph Rotblat.

Liksom många av de andra undertecknarna hade Rotblat arbetat i det amerikanska atombombsprojektet Manhattanprojektet.

Men till skillnad mot de andra hade han sagt upp sig innan bomben var klar. 1944 hade han insett att det inte fanns någon fara att Nazityskland skulle komma först med ett fungerande kärnvapen.

Han hade sett vilka enorma resurser USA satsade och vilken enorm industrikapacitet som krävdes för att framställa ett kärnvapen. Något som Tyskland saknade.


Joseph Rotblat, 1908-2005.
Därför blev Rotblat djupt chockad när den första bomben föll över Hiroshima. Varför? Kriget var ju slut i Europa, och på upphällningen i Asien. Rotblar beslöt att viga sitt liv åt kampen mot kärnvapnen.

Han var inte den ende. Många som jobbat med utvecklingen av bomben i Los Alamos blev förskräckta när de insåg att kärnvapnen inte ledde till fred utan till kapprustning och det kalla kriget. 1952 sprängde USA den första vätebomben, 1 000 gånger kraftigare än den över Hiroshima. Sovjetunionen svarade redan året därpå.

Sommaren 1957 inbjöd den kanadensiske filantropen Cyrus Eaton kärnvapenkritiska forskare från hela världen till möte på sin egendom i den lilla byn Pugwash i Nova Scotia. Detta var den första "Pugwashkonferensen".

Under de 50 år som sedan gått har forskarna träffats över 300 gånger för att under Rotblats ledning diskutera vad man kan göra för att få stopp på spridningen av massförstörelsevapen och andra hot mot mänskligheten. Inte minst aids. Nätverket är strikt opolitiskt, ingen representerar något annat än sig själv som privatperson.

- I dag ligger fokus i diskussionerna på konflikten Indien-Pakistan, Nordkorea och problemen med Irans kärnvapenambitioner, säger Rotblats arvtagare, den italienske fysikern Francesco Calogero, styrelsemedlem i Pugwashrörelsen på besök i Stockholm.

- Vi diskuterar också kemiska och biologiska massförstörelsevapen. Forskarsamhället kräver att konventionerna stärks, men president Bush bromsar, säger Francesco Calogero till Ny Teknik.

Naturvetenskapen har en opolitisk gemensam nämnare som är användbar i internationella relationer, säger Francesco Calogero som fortsätter Rotblats arbete i Pugwashrörelsen. Ingen turk kan avfärda Pythagoras sats bara för att den upptäcktes av en grek.
Foto Kaianders Sempler


Har ni kontakt med forskare i Iran?
- Ja, en kvinnlig fysiker vid namn Saideh Lotfian från Iran sitter i Pugwashs styrelse.

Vad tror ni om utvecklingen?
- Det ser mörkt ut, och tyvärr tror vi att det blir en allvarlig konflikt inom ett par månader.

Varför finns så få ungdomar i Pugwashrörelsen? Vill de inte ha fred?
- Det började ju som ett elitistiskt nätverk. Det handlade inte om att samla in så många namnunderskrifter som möjligt, utan om att visa makthavarna att världens absolut främsta vetenskapsmän hade tagit ställning mot massförstörelsvapen. Av de tolv som skrev under det första manifestet var majoriteten nobelpristagare. Och det är tyvärr sällan ungdomar får nobelpriset.


Doktor Joseph Rotblat, mottagare av Nobels fredspris för år 1995, visar vilke kroppsdel man bör tänka med.
Foto Kaianders Sempler

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt