Kanonaffär för Hägglunds

2004-12-13 07:47  
Dundret från Ö-vik

Stridsfordonstillverkaren Land Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har tagit hem en stororder på 184 stridsfordon från den holländska armén. Beställningen är värd 6,8 miljarder kronor. Hägglunds ska nu nyanställa ett 40-tal högskoleutbildade tekniker.

Över tusen ex sålda.
Det är Hägglunds storsäljare CV90-serien som i hård konkurrens med motsvarande bandgående stridsfordon från bland andra amerikanska General Dynamics vann den holländska anbudsstriden.

Därmed har Hägglunds sålt 1.125 stridsfordon i CV90-serien till sammanlagt fem länder - Holland, Sverige, Finland, Norge och Schweiz.

- Den här ordern stärker CV90:s position i Europa med tanke på den hårda konkurrens vi haft i upphandlingen, säger Sven Kågevall, vd för Land Systems Hägglund, i ett pressmeddelande.

De första kanonbestyckade stridsfordonen ska levereras 2007. Sedan fortsätter leveranserna fram till 2010.

Land Systems Hägglunds är sedan i höstas helägt av den brittiska försvarsjätten BAE Systems, som bland annat är delägare i den svenska stridsflygtillverkaren Gripen International.

Hägglunds ägdes tidigare av brittiska Alvis med BAE Systems som minoritetsägare. BAE Systems tog över helt i september i år när Alvis vill sälja. Först lade BAE:s värsta konkurrent General Dynamics ett kontantbud på 4,2 miljarder kronor, men BAE bjöd över.

BAE:s dotterbolag Land Systems har 5.100 anställda, varav 1.100 jobbar inom Land Systems Hägglunds.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt