Kan mobiler ge barn huvudvärk?

2013-02-11 10:32  

Barn som utsätts för mobilstrålning både som foster och vid 7-års ålder kan möjligen löpa högre risk att få huvudvärk och migrän. Det visar en studie på över 52 000 barn i Danmark.

Forskare i Danmark, USA och Nederländerna har försökt att studera om foster och barn som utsätts för mobilstrålning blir mer sjuka än andra barn.

Mammor till 52 680 barn i Danmark tillfrågades om hur ofta de använde mobiler under sin graviditet (åren 1996-2002) och därefter hur ofta deras barn använde mobiler. De fick också frågor kring hur ofta barnen, som hunnit bli 7 år gamla, hade huvudvärk och migrän.

Det visade sig då att barn som dels hade utsatts för mobilstrålning som foster och dels själva använder mobiler (19 procent) löpte större risk för att få huvudvärk och migrän, jämfört med barn som inte exponerades för mobilstrålning.

Men forskarna pekar samtidigt på metodproblem, som att svaren bygger på vad mödrarna själva minns och upplever. De uppger att de är osäkra på om den statistiskt högre risken verkligen beror på ett orsakssamband - eller om andra faktorer kan förklara den till synes högre risken med mobilstrålning. De efterlyser därför mer forskning på området.

Studien publiceras i det senaste numret av tidskriften Open Pediatric Medicine Journal 2012,nr 6.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt