Kampen mot hiv förs i gigantiska databaser

2005-03-08 23:00 Monica Kleja  
Foto University of Pennsylvania

Med hjälp av datorberäkningar av stora mängder information vill forskare i Kanada designa den perfekta cocktailen av mediciner för enskilda hiv- och aidspatienter.

Vid British Columbia-universitetet i Vancover, Kanada har en forskargrupp satt upp en gigantisk databas över hur mediciner mot hiv och aids fungerar i kroppen.

Hiv-viruset.
Foto University of Pennsylvania.
Sammanlagt bygger databasen på uppgifter om 12 000 hiv-patienter i USA, skriver tidningen Wired. För var och en av dessa lägger forskarna in 1 500 baspar av DNA (utav 10 000) från hiv-viruset, plus listor över mediciner patienterna använt, hur de svarat på behandlingen och uppgifter om immunsystemets status vid olika tidpunkter.

Förhoppningen är att forskarna med hjälp av så kallade neurala nätverk, som har sina rötter i artificiell intelligens, ska räkna fram biologiska samband i det väldiga materialet. Vilka behandlingar biter på vilka patienter?

Målet är att man med ett enkelt blodprov från patienten ska kunna räkna fram den bästa läkemedelskombinationen för just henne eller honom.

- Men än så länge finns det inte tillräckligt med mjukvaruprogram utvecklade för att vi ska kunna förutsäga den bästa behandlingen för exempelvis en 34-årig sprutnarkoman som redan testat sju mediciner, säger Richard Harrigan som är chef för forskningslaboratoriet vid British Colombias centrum för hiv-forskning, till Wired.

Forskningsprojektets fokus blir extra intressant i ljuset av de rykten som nyligen kommit i svang om att ett extremt motståndskraftig hiv-virus - ett supervirus - utvecklats. Detta efter att myndigheter i New York i januari offentligt berättat att en ung man som hiv-smittades i oktober bar på ett virus som var immunt mot 19 av 20 tillgängliga bromsmediciner.

Även i Sverige använder forskare datormodeller i studier av hur mediciner och sjukdomar uppträder i kroppen. En av dem som kommit längst i fråga om att utveckla metodiken är Jesper Tegnér, professor i biologiska beräkningar vid Linköpings universitet. Han menar att det innebär ett stort framsteg om man lyckades i det aktuella kanadensiska hiv-projektet.

- En och samma hiv-medicin för alla hiv-patienter fungerar inte, det vet vi i dag. Det finns dessutom patienter som inte svarar på dagens mediciner. Alltså finns det ett stort behov av att med ett enkelt test kunna designa en perfekt cocktail av hiv-mediciner, säger han och fortsätter:

- Detta blir än viktigare ju fler hiv-mediciner som utvecklas, eftersom medicinerna kan kombineras på många olika sätt. Dessutom kan doserna varieras och det blir därför snabbt många olika möjligheter av kombinationer. Alltför många för en ensam patient att prova.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS