Kamp mot värmeutveckling i datorhallen

2009-06-04 13:56  
Shawn Shields och Yogendra Joshi studerar värmeutvecklingen i ett datorrack. (Foto Gary Meek)

På fem år har värmeutvecklingen från datorerna i serverhallarna ökat fem gånger. En forskargrupp har tagit itu med problemet.

Vid Georgia Institute of Technology har en forskargrupp byggt en simulerad datorhall på 100 kvadratmeter för att testa olika metoder att kyla bort den allt mer besvärliga värmen.

För fem år sedan alstrade ett kylskåpsstort datorrack mellan 1 och 5 kW värmeenergi. Idag producerar ett motsvarande rack med högpresenterande datorer en värmeeffekt på över 25 kW.

I den simulerade datorhallen tittar nu forskare på olika lösningar, exempelvis luftflöden kring datorer liksom olika vattenkylningssystem, men också hur man kan fördela arbetet mellan olika datorer i en hall så att hot-spots inte uppstår på enskilda ställen.

Forskarna har visat att datorer är tåligare än väntat när kylsystem havererar. Den allmänna uppfattningen är att överhettning kan uppstå efter bara några sekunder. Tester visar att man har upp till sex minuter på sig innan temperaturhöjningen blir kritisk.

Forskarna tycker sig ha hittas en Moores lag även när det gäller värmeutveckling. Kraven på kylning fördubblas i takt med prestandahöjningen var 18:e månad.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt