Kammarrätten avvisar kritik om datalagring

2017-10-13 11:18  
Arkivbild på ett korskopplingsskåp hos internetleverantören Bahnhof, som hela tiden motsatt sig lagring av kunders uppgifter. Foto: Bertil Ericson / TT

Kammarrätten i Stockholm slår nu tillbaka mot kritiken att man skulle ha formulerat en felaktig fråga när EU-domstolen tog ställning mot den svenska datalagringen.

Regeringen var part i målet och hade inga synpunkter, framhåller Kammarrätten.

Både Säpo och regeringens egen utredare Sigurd Heuman har kritiserat kammarrätten för att ha ställt en felaktig fråga till EU-domstolen förra året när man begärde förhandsprövning från domstolen om den svenska datalagringen.

När kammarrätten ställde sin fråga till EU-domstolen, en fråga som domstolen sen utgick ifrån i sitt svar, beskrev man datalagringen som att den omfattade samtliga elektroniska kommunikationsmedel och samtliga trafikuppgifter utan någon begränsning eller undantag. EU-domstolen fann att det inte är förenligt med EU-rätten.

Läs mer:

Läs mer: Säpo: Missförstånd bakom dom om datalagring

Någon sådan datalagring har dock inte skett i Sverige. Både Säpo och Sigurd Heuman anser därför att EU-domstolens underlag var felaktigt.

Kammarrätten svarar nu skriftligt till TT att frågorna var ”relevanta för den prövning som kammarrätten skulle göra”. I begäran om förhandsprövning redogjorde kammarrätten för de nationella bestämmelserna kring lagringsskyldigheten, framhåller man.

”Frågorna som ställdes till EU-domstolen hänvisade tillbaka till denna redogörelse och gällde alltså enbart denna lagringsskyldighet”, skriver kammarrättsrådet Erika Odung.

Läs mer:

Läs mer: Kammarrätten underkänner datalagring

Varför kammarrätten ändå formulerade frågan som om den gällde alla uppgifter och alla kommunikationsmedel framgår inte av det skriftliga svaret.

I stället hänvisar Erika Odung till att det var regeringen som var parti i målet i EU-domstolen.

”Regeringen hade då möjlighet att föra fram sin uppfattning om lagringsskyldigheten”, skriver Odung. Parterna i målet gavs också möjlighet att lämna synpunkter på underlaget, framhåller hon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt