Kameror avslöjar fusket på vägarna

2011-08-23 23:00  

Polisen är på väg att skaffa sig kameror som blixtsnabbt hittar misstänkta, stulna och obeskattade fordon på vägarna.Tekniken gör det möjligt att läsa miljontals bilar varje dag.

<p>Polisbilen tar en sväng på motorvägen. På taket sitter en kamera som läser in de förbipasserande bilarnas registreringsskyltar och jämför dem med vägtrafikregistren. </p> <p>Svaret kommer på en sekund och presenteras på en skärm i bilen. Plötsligt får poliserna besked om att ett av fordonen är efterlyst och man stoppar bilen för kontroll.</p> <p>Ungefär så kan det gå till inom en relativt snar framtid på landets vägar. Och inte bara på vägarna. Även exempelvis p-hus kan kontrolleras med hjälp av nummerplåtsigenkänning.</p> <p>- Tanken är att det ska bli lättare för polisen att veta vilka bilar de ska stoppa. Inga beslut är tagna men allt pekar åt att polisen kommer att införskaffa kamerorna, säger Björn Lidö, enhetschef på Rikspolisstyrelsen.</p> <p>Tekniken spås kraftigt kunna öka polisens chanser att komma åt lagvrängare.</p> <p>- Det kan absolut leda till ökad lagföring, säger Björn Lidö.</p> <p>Målet är dock inte att som i Storbritannien samla in och spara inläsningarna i en jättelik nationell databas, över var bilar finns och förflyttar sig i landet. Den funktionen kommer inte att finnas i de svenska kamerorna.</p> <p>Sannolikt kommer kameran att kopplas till en databas, som speglar vilka bilar i vägtrafikregistret som är misstänkta på olika sätt.</p> <p>Tekniken är densamma som används i dagens automatiska inläsningssystem för trängselskatt i Stockholm. Den heter ANPR, automatic number plate recognition, och är också på väg att införas i Frankrike. Fransk polis kommer i veckan till Stockholm för att berätta om sin lösning.</p> <p>- Vi arbetar för närvarande med ett projekt där vi ser på två olika kameror, en stativmodell och en mobil variant som kan komma att integreras i nya polisbilar, säger Björn Lidö.</p> <p>I dag kan poliser i patrullbilarna slå i trafikregistren med sina handatorer. Men det anses olämpligt under färd, påpekar Björn Lidö. I stället anropar de som oftast länskommunikationscentralen.</p>

Storbritannien kritiseras för att använda tekniken

Tekniken används redan i Storbritannien. Det används för trafiksäkerhetsändamål och i kampen mot terrorism och annan brottslighet. Uppgifterna lagras i fem år i en nationell databas, som sägs ha kapacitet att spara 35-50 miljoner inläsningar per dag.

"Deras mål är att göra så många inläsningar som möjligt", enligt svensk polis som varit på studiebesök. Brottslingar har kommit på att de kan undslippa lagföring genom att klona nummerplåtar från bilar som är av samma fabrikat och modell som den egna bilen.

Systemet har kritiserats, bland annat påstås bilar ha registrerats i polisens databas under fredsdemonstrationer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt