Kall fusion hetare än någonsin

2005-03-21 09:33  

Trots att USAs energidepartement inte kan finna några belägg för att ”kall fusion” existerar, fortsätter det att bubbla i fusionsforskarnas glasflaskor. Nu har det återigen hettat till kring det gäckande fenomenet.

För bara någon månad sedan konstaterade den amerikanska myndigheten att tiotusentals experiment, under 15 års tid, inte kunde bevisa något om den märkliga företeelsen, där fusionskraft uppstår i ett enkelt försök på en vanlig laboratoriebänk.

Men nu kommer nya resultat som visar att kall fusion trots allt kan vara möjlig. Senast är det David Flannigan och Kenneth Suslick, vid Illinois universitet i Urbana-Champaign, som berättar om sitt experiment i tidskriften Nature. Den mekanism som skulle göra fusionen möjlig kallas "sonoluminiscens".

Lite argongas fylls på i en flaska fylld med koncentrerad svavelsyra. Vätskan utsätts för kraftigt ultraljud som får små argonbubblor att växa och falla ihop i svavelsyran i takt med ljudvågorna. När bubblorna kollapsar ger de ifrån sig små ljusblixtar, sonoluminiscens.

För första gången har de två amerikanska forskarna lyckats mäta bubblornas temperatur. Det visar sig att ytan på bubblorna är tre, fyra gånger hetare än solens yta. Med optiska metoder har de mätt upp närmare 20 000 kelvin.

Forskarna anser att den höga temperaturen från de kraftigt exciterade argonatomerna på ytan bara kan orsakas av extremt snabba elektroner från ett plasma i bubblans omätbara kärna (precis som på solen går det bara att mäta yttemperaturen). Ett sådant plasma skulle vara hundratusentals kelvingrader varmt, uppskattar forskarna. Det är tillräckligt hett för att åstadkomma "kall", termonukleär fusion.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt