Kalifornien trotsar Trump – återinför nätneutralitet

2018-10-01 09:15  

USA:s justitiedepartement stämmer Kalifornien sedan delstatens guvernör Jerry Brown har skrivit under nya regler för att återinföra nätneutraliteten i delstaten.

Departementet vill att en domstol ska sätta stopp för att lagen träder i kraft.

Jerry Browns drag går emot den amerikanska kommunikationskommittén FCC, som i december rev upp de tidigare reglerna som hindrade internetoperatörer från att gynna eller sinka enskilda sajter, företag eller appar.

Läs mer: Demokrater vill rösta om amerikansk nätneutralitet

FCC:s beslut gav internetoperatörerna makt att påverka hur amerikaner använder internet, så länge de i förväg meddelat förändringar. De nya reglerna började gälla i juni.

"Olaglig delstatslag"

Det blir den senaste i en rad sammandrabbningar mellan Kalifornien och Trumpadministrationen, som har haft olika åsikter om frågor som miljö, invandring och andra stora ämnen.

"Delstater reglerar inte mellanstatlig handel, det gör den federala regeringen. Än en gång har Kalifornien antagit en extrem och olaglig delstatslag som syftar till att frustrera den federala politiken", säger USA:s justitieminister Jeff Sessions i ett uttalande.

Läs mer: PTS: USA påverkar inte svensk nätneutralitet

I augusti uppmanade 22 delstater och en sammanslutning som representerar stora teknikföretag en appellationsdomstol att återinföra de tidigare nätneutralitetsreglerna, som infördes under tidigare president Barack Obama.

"Drabbar konsumenter"

FCC:s ordförande Ajit Pai, som ledde arbetet med att riva upp nätneutraliteten säger i ett uttalande:

"Kaliforniens internetlag är inte bara olaglig, den drabbar även konsumenterna. Lagen förbjuder många gratis dataplaner, som låter konsumenter att strömma video, musik och liknande undantag från begränsad datatrafik."

Läs mer: Nätneutraliteten ryker i USA

Den amerikanska senaten röstade i maj för att återinföra den gamla nätneutraliteten men det har inte setts som troligt att det skulle godkännas i representanthuset.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt