Kaj Mickos belönad för mentorskap

2005-10-18 11:48  

Kaj Mickos fick ta emot det första stora Mentorpriset på 200 000 kronor. Ytterligare fem mentorer prisades i samband med Tekniska mässans invigning för sina insatser att i det tysta hjälpa fram uppfinnare från idé ut till marknaden.

Kaj Mickos är en välkänd profil bland Sveriges uppfinnare och innovatörer, själv en färgstark, debattglad och inspirerade innovatör. Sedan några år är han också adjungerad professor i innovation vid Mälardalens högskola och förste vice ordförande i Företagarna.
- Fantastiskt roligt att få det här priset, säger Kaj Mickos.
- Det känna bra att få ett tack för att man stöttat i tidiga stadier, man tackar ju inte precis sin småskolelärare när man doktorerat.
 
Själv har han rådgivit mellan 15 000 och 20 000 uppfinnare. Han har varit inblandad i fler än 3 000 projekt som fått finansiering och i en liten egen undersökning nyligen kollade han 100 av dem lite noga. Tillsammans omsatte de flera miljarder.
- Lite pengar i början ger lika mycket effekt som stora pengar senare, och det borde statsmakterna förstå. Det finns alldeles för lite pengar i de tidiga skedena, säger han.
 
- Sverige behöver fler mentorer som en bro mellan uppfinnarna och den kommersiella världen, sa Christer Asplund, ordförande för såväl Stiftelsen Agne Johanssons minnesfond och Skapa-stiftelsen som Svenska Uppfinnareföreningen, Suf, vid prisutdelningen.
 
Kriterierna för att få komma i fråga som mentorpristagare är att man vet vad affärsutveckling är, att man skickligt och envist byggt upp ett nätverk, man ska egen hög integritet men ändå bjuda på sig själv, vara oegennyttig eller näst intill ideellt arbetande och ha stor marknadsföringskompetens.
 
Juryn för mentorpriset fann ytterligare fem personer som stämde väl in på den beskrivningen: Holger Jonasson i Nässjö som fick ta emot 100 000 kronor, samt Margaretha Andersson, Norrtälje, Tor Aurell, Lund, Stig Larsson, Stockholm och Robert Nilsson i Lidköping som alla fick 75 000 kronor vardera.
 
Mentorpriset har instiftats för att belöna de anonyma och ofta ideella insatser som görs för att hjälpa uppfinnare fram från idé till färdig produkt på marknaden. Pengarna kommer från Agne Johanssons minnesfond.
- Det finns inte något bättre sätt att stötta innovationer och nyskapande som leder till nya företag. Det här är den mest effektiva vägen att satsa sina surt förvärvade slantar, säger stiftaren själv Agne Johannson, på plats på mässan för att gratulera årets pristagare.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt