Jurister godkänner Göteborgs molnlagring i Irland

2019-11-19 07:28  
Hur säkra är uppgifterna hos Microsoft? Göteborg brottas med frågan. Foto: Michel Euler/AP/TT

Göteborgs kommun kan lagra känslig data hos Microsoft i Irland, trots att det ger en öppning för myndigheter i USA att begära ut materialet. Det har kommunens jurister nu kommit fram till, rapporterar Göteborgs-Posten.

Frågan har varit aktuell sedan 2017, då en it-uppgradering i Göteborg pausades när frågan om vem som kan komma åt data i molntjänsten Office 365 dök upp. Sedan dess har också USA antagit en lag kallad Cloud Act, som öppnar för att myndigheter där kan begära ut uppgifter som amerikanska företag lagrar, oavsett var lagringen sker. Det kan ske via domstol om grov brottslighet misstänks.

Nu får upplägget i Göteborg ändå grönt ljus.

– Sannolikheten att uppgifter skulle lämnas ut obehörigt är oerhört liten, säger Sarah Arlebrink, stadsjurist.

Läs mer: Chefen för Göteborgs Office-satsning: ”något har gått helt snett”

– Vår bedömning är att så länge inte någon får en faktisk tillgång till de här uppgifterna, vilket inte sker per automatik bara för att de lämnas till Microsoft, så sker inget röjande av uppgifter gentemot amerikanska myndigheter.

Frågan ska dock behandlas en gång till på tjänstemannanivå innan politikerna fattar definitivt beslut.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt