Julian "Wikileaks" Assange får inte stanna i Sverige

2010-10-18 16:00  
Julian Assange

Wikileaks talesman Julian Assange nekas att stanna i Sverige av Migrationsverket. I dag avslogs hans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd på hemliga grunder.

Australiensaren Julian Assange sökte i somras arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Ny Teknik träffade honom i mitten av augusti.

Då räknade han med att kunna få svenskt utgivningsbevis och skydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen för den kända sajten Wikileaks. Assange är en av grundarna tillsammans med organisationen The Sunshine Press.

Bara dagarna efter intervjun lämnade Julian Assange in en ansökan om att få uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

Det skulle hjälpa honom att kunna bli ansvarig utgivare för sajten. För att få svenskt utgivningsbevis måste man nämligen vara bosatt i Sverige.

En kort tid därefter anklagades  Julian Assange för att ha begått våldtäkt i två fall. I bägge fallen säger han sig vara oskyldig.

En förundersökning inleddes av åklagare som sedan lades ned och som sedan på nytt drogs i gång. Utredningen pågår fortfarande.

I dag kom Migrationsverket med sitt beslut angående uppehållstillståndet.

–Han får avslag men grunderna är precis som i andra fall sekretessbelagda, uppger Håkan Gestrin, informatör på Migrationsverket.

Julian Assange själv sägs ha fått besked om orsakerna till avslaget via mejl och post.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt