JO-anmälningarna hopas efter Bahnhof-razzian

2005-03-17 13:55  
Bahnhof-razzian väcker känslor

De upprörda känslorna mot myndigheternas agerande vid tillslaget hos internetföretaget Bahnhof börjar nu bli synliga hos JO. Hittills är det tingsrätten och kronofogden anmälarna riktar sig mot.

Bahnofs numera berömda serverhall.
Inte bara kändisar som Jens Nylander på Jens of Sweden och Jonas Birgersson på Lab2/Bredband2 reagerar med en JO-anmälan mot tillslaget hos internetoperatören Bahnhof förra veckan.

Även från privatpersoner strömmar nu anmälningarna in till JO.

Till dags dato finns åtta anmälningar mot tingsrättsdomaren Tomas Norström som fattade beslutet om intrångsundersökningen.

Ensidig tingsrättsdomare
Två anmälningar riktas mot de tjänstemän från kronofogdemyndigheten (KFM) som genomförde undersökningen.

Tingsrättsdomaren anklagas för att ha litat till uppgifter bara från ena sidan - Antipiratbyrån, Stim, EMI, Universal och Sony - som ansökte om åtgärden.

Detta trots att beslutet även berörde egendom tillhörande tusentals kunder hos Bahnhof, som en anmälare skriver. "Det är att jämföra med att låta genomsöka samtliga lägenheter i ett hyreshus bara för en misstänkt bor i huset".

Beslutet öppnade även för att "genomsöka närliggande hyreshus" menar anmälaren, eftersom det täckte in servrar sammankopplade med de fyra utpekade.

Har fogdarna begått tjänstefel?
Kronofogden har enligt en anmälare agerat handräckning åt polisen när fogdens personal hittade annat illegalt material än vad de egentligen letade efter och kallade dit en polispatrull.

Jens Nylanders redan omskrivna anmälan går istället ut på att de närvarande fogdarna begått tjänstefel genom att lämna ut uppgifterna till Antipiratbyråns folk, som därefter kunde tillkalla polis.

Anmälningar mot respektive myndighet läggs nu på hög tills anmälningsfloden ebbar ut. Sen tar JO ställning till om det blir en djupare granskning av någon eller några myndigheters agerande.

Polisen slipper undan
En antal tidigare anmälningar mot polisen har gällt att polisen alltför lättvindigt ställt upp på husrannsakan mot fildelare i den upptrappade piratjakt som Antipiratbyrån bedriver sen några månader.

Men de ärendena har omgående avfärdats. "Det ni framför i Er anmälan motiverar inte någon åtgärd eller uttalande från min sida.", lyder JOs lakoniska svar.

Inte heller den drös med anmälare som klagat på att polisen på sin hemsida haft en direktlänk till Antipiratbyrån har lyckats överföra sin indignation på JO: "Ingen åtgärd", blev svaret där också.

Christer Åkerman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt