Jens of Sweden i konkurs

2005-09-21 07:30  
Problemen hopar sig

En för hög andel defekta mp3-spelare i kombination med högre tullavgifter än beräknat har tvingat företaget Jens of Sweden i konkurs. Försäljningen av mp3-spelare fortsätter i det nybildade bolaget JoS.

Jens Nylander.
Det rapporterar it-branschtidningen Computer Sweden på onsdagen.

Grundaren och vd:n Jens Nylander ställer in betalningarna i Jens of Sweden och för över verksamheten till det nystartade bolaget JoS, som även det är ett dotterbolag till det schweiziska moderbolaget JOS Group AG.

- Det spelar ingen roll hur många gånger jag går i konkurs. Jag kommer att fortsätta att sälja digitala produkter, säger Jens Nylander till CS.

Det nya bolag som nu tar över verksamheten startades helt nyligt. Då sades det att syftet var att sälja hörlurar men i verkligheten blir det Jens Nylanders nya plattform.

Målsättningen har skruvats ned väsentligt från de tidigare kaxiga målen att sälja mp3-spelare för 100 miljoner kronor om året.

- Det är ett fullständigt vansinnigt mål för ett företag på 8-9 personer. Målet nu är en omsättning på 20-30 miljoner kronor per år de närmaste tre åren.

Vinsten försvann när misstagen gjordes
Enligt Jens Nylander är det flera oväntade utgifter som gjort företaget insolvent .

1. Den amerikanska återförsäljaren Outwarsound gick i konkurs och lämnade Jens of Sweden med fordringar på uppemot 800.000 kronor.

2. Konflikten med den koreanska mp3-leverantören Iops som innebar att Jens of Sweden fick bekosta reparation av Iopsspelaren för 3-4 miljoner kronor.

3. Tullverket krävde 3-4 miljoner kronor för mp3-spelare med fm-radio men som hade felklassificerats och fått lägre tullsats än vad de skulle haft.

Detta har enligt Jens Nylander tömt företagets tillgångar. Förra årets vinst på 4,2 miljoner kronor är förbrukad och bara konkurs återstod, enligt Jens Nylander.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt