Japans gröna it-satsning

2009-01-08 10:24  

Japan satsar hårt på export av grön teknik. Nu är målet är att bli världsledande på miljövänlig informationsteknik och elektronik.

I Japan finns ett par av de största tillverkarna avsolceller och solfångare(Sharp och Kyocera).

Toyota och Honda ligger långt fram i utvecklingen avhybrid- och elbilar.

När redaktionen för Greentechmedia.com besökte Ceatec, en stor japansk elektronikmässa utanför Tokyo, hittade sajten flera exempel på hur Japan nu satsar hårt på att tillhöra de främsta även inom miljövänlig it och elektronik.

Här är Greentechs lista över de japanska satsningarna:

1. Energisnåla TV-skärmar. Efter att tillverkarna konkurrerat om vem som har störst skärm är det nu lägst användning av energi som gäller. Plasma- och LCD-skärmar ska bli betydligt energisnålare i framtiden. Panasonic hävdar att man ska minska energikonsumtionen i sina plasmaskärmar med två tredjedelar senast 2011.

2. Smarta elmätare för företag.I framtiden ska chefen kunna sitta på sitt kontor och se exakt hur mycket el och vatten som används inom de olika dotterbolagen och hur effektivt olika avdelningar använder energin. Mitsubishi är på gång att lansera mjukvara.

3. Kunskap går på export. Kunskap är en viktig tillgång när det gäller minska användningen av energi och utsläppen av växthusgaser. Japanska elektroniktillverkaren NEC ska starta en konsultverksamhet, som ska tjäna pengar på företagets egna erfarenheter.

4. Datorhallen delas upp i moduler. Det ser ut som en telefon kiosk eller ett stort akvarium som ställt på ände. It-företaget Forvice lanserar en inglasad serverrack, med egen kylning. I stället för långa rader med servrar i en stor hall vill det japanska företaget bygga små, individuella enheter, som lätt kan flyttas och där temperaturen kan styras efter i varje enskild modul.

5. Bönder + it = sant. Hitachi har tagit fram ett program som med hjälp av information från satelliter kan tala om för lantbrukare vilka dagar som lämpar sig bäst för att skörda ris och vete. Enligt Hitachi kan man på det här sättet både minska utsläppen av växthusgaser och få större skördar.

6. Framtiden för lysdioder allt ljusare. Sharp och Toshiba jobbar hårt för att göra billigare och effektivare lysdioder. Lyckas de finns en stor marknad över hela världen.

Jonas Hållén

Mer om: Elbilar Hdtv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt