Japaner räddar Fingerprint Cards

2005-10-18 23:00  

Det japanska företaget Technoimagia vill gå in som största ägare i Göteborgsföretaget Fingerprint Cards. Med 22,5 miljoner kronor i nytt ägarkapital skulle Fingerprint Cards därmed räddas från nedläggning.

Fingerprint Cards har patent på en algoritm och en teknik för fingeravtrycksidentifiering. Företaget har lagt mer än 150 miljoner kronor på att utveckla sitt system som utan hjälp av extern processorkraft läser av, lagrar och jämför fingeravtrycksmönster.
 
Men de stora affärer som Fingerprint Cards hoppats på - inte minst från mobiltillverkare och tillverkare av smarta kort - har uteblivit.
 
I somras tog grundaren, huvudägaren och vd Lennart Carlson det drastiska beslutet att föreslå aktieägarna att företaget skulle lägga ned verksamheten.
 
- Det skulle helt enkelt ta för lång tid och kosta för mycket pengar att vänta in marknaden och lönsamheten, sade Lennart Carlson i juni i år.
 
Men nu har det japanska företaget Technoimagia genom sitt svenska dotterbolag Technoimagia Sweden erbjudit sig att gå in som huvudägare.
 
Technoimagia satsar 22,5 miljoner kronor i en nyemission plus att man köper 360 000 aktier av Lennart Carlsson - en tredjedel av hans nuvarande innehav.
 
Technoimagia får därmed 50,3 procent av rösterna i Fingerprint Cards och 35,94 procent av aktierna.
 
Technoimagia är också i biometribranschen och samarbetar med Texas Instruments, Casio Computers, NTT Docomo och Dai-Nippon Printing. Technoimagia har utvecklat en egen identifieringsalgoritm, men säljer också produkter från andra företag.
 
Fingerprint Cards system är litet, har låg strömförbrukning och kan tillverkas industriellt till små kostnader, enligt Lennart Carlson.
 
Uppenbarligen är det intressant för Technoimagia.
 
- Vår målsättning är att utveckla både Fingerprint Cards och Technoimagia till marknadsledande biometriföretag, säger Technoimagias vd och huvudägare Taketoshi Kashiwabara i ett pressmeddelande.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt