"Japan katastrof för Sony Ericsson"

2011-04-13 15:02  

– Krisen i Japan är en katastrof för Sony Ericsson, säger Carolina Milanesi, mobilexpert på analysfirman Gartner. 

Carolina Milanesi anser att Japankrisen slår hårdare mot Sony Ericsson än någon av de andra mobiltelefontillverkarna.

Hon har tre argument: Beroendet av nya produkter, av japanska Sony och av den japanska marknaden.  

– Sony Ericsson är i desperat behov av att få ut sina nya produkter, eftersom de har en ålderstigen portfölj, säger Milanesi.

– De nya Arc- och Play-modellerna levereras visserligen från fabrikerna, men inte i takt med efterfrågan.

Dessutom har den breda lanseringen av Neo-modellen skjutits upp. I Storbritannien skulle modellen ha börjat säljas den 19:e april. Där är premiären senarelagd till juli, enligt uppgift till Milanesi.

– Och det är extremt allvarligt för Sony Ericsson, som faktiskt hade en chans att ta andelar av ett sargat Nokia, säger Milanesi, som gillar  Sony Ericssons senaste tre produkterna.

I torsdags medgav Sony Ericsson för första gången att Japankrisen haft effekt på volymerna av Arc, Play och Neo. Men bolaget sa inte något om i vilken omfattning. Den bredare lanseringen av Neo är framflyttad till i kvartal tre, enligt bolaget.

Carolina Milanesi har själv gjort några oventenskapliga stickprov i butiker i Storbritannien, som meddelat att väntetiden för Arc och Play är fyra veckor.

Sony Ericsson är också mer beroende av komponenter från moderbolaget Sony, med huvudsäte i Japan.

– Och det är svårare för Sony Ericsson att knacka på hos LG och be om hjälp än det är för någon av de större konkurrenterna.

Den japanska marknaden står också för en större andel av den totala mobilförsäljningen hos Sony Ericsson än för de andra stora spelarna, enligt Milanesi.

– Och i Japan har förstås katastrofen dämpat efterfrågan, säger hon.

Under årets första kvartal lär inte försäljningen ha påverkats i någon större utsträckning.

– Men kvartal två och tre kommer att bli riktigt tuffa för Sony Ericsson. Både vad gäller volym och värde. Utan nya produkter måste de sänka priserna på sina gamla.

I samband med presentationen av kvartalsrapporten, den 19:e april, väntas bolaget tala mer om Japankrisen.

Sony Ericsson vill idag inte ge någon ny kommentar, utan hänvisar till ett tidigare uttalande från den 7 april.

"As Sony Ericsson continues to assess the impact of the situation in Japan on its business, we have communicated to our operator customers and distributors that some volume of Xperia arc, Xperia PLAY and Xperia neo phones has been affected. 

 Xperia neo has already been introduced to the marketplace in limited quantities.  However, due to supply chain disruptions resulting from the situation in Japan, we have shifted the timing of Xperia neo’s  broader launch and it is now planned for early Q3."

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt