Jan Freeses bolag fick NMT-licensen

2005-02-17 12:56  
Nytt jobb vid 71 års ålder

Det blev det svensk-norska bolaget Nordisk Mobiltelefon som tog hem licensen för att bygga ”glesbygds-3G”. Nordisk Mobiltelefon, som har PTS förre generaldirektör Jan Freese som ordförande, bjöd 54 miljoner bättre än tvåan.

Enväldig domare.
Fem bolag hade lagt bud i den auktion som tillståndsmyndigheten PTS utlyste tidigare i år. Det var en sluten auktion där den ene inte visste vad den andre bjöd.

När PTS-chefen Marianne Treschow i dag öppnade kuverten visade det sig att det skiljde 70 miljoner kronor mellan högsta och lägsta budet och 54 miljoner kronor mellan ettan och tvåan.

Nordisk Mobiltelefon A/S, norskt dotterbolag till det svenska moderbolaget Nordisk Mobiltelefon AB, hade bjudit 86 miljoner kronor.

Green Nework bjöd 31,9 miljoner, Cubio Networks 27,4 miljoner, Epicom 18 miljoner medan Tele2-bolaget Svenska UMTS-licens Holding hade lagt ett skambud på 15,2 miljoner kronor.

Nätet ska vara klart 1 juli 2007
Nordisk Mobiltelefon har nu två veckor på sig att betala licensavgiften - senast den 9 mars klockan 13. Annars går licensens över till tvåan på listan.

Det aktuella tillståndet för radiotrafik i 450 MHz-bandet ska ersätta det gamla analoga mobilnätet NMT 450 med digital teknik och täcka 80 procent av varje län i landet senast den 1 juli 2007.

. Vi är nöjda med intresset från marknaden och ser fram emot att följa utbyggnaden av nätet. Det finns alla förutsättningar för att konsumenter och företag i hela landet ska ha tillgång till modern mobiltelefoni efter NMT 450, säger Marianne Treschow i ett uttalande.

Nordisk Mobiltelefoni behöver sannolikt inte bygga några egna master utan kan hyra in sig på befintliga master över hela landet. Den nya digitala 450-tekniken kräver inte mer än cirka 1.000 master för att täcka hela Sverige.

"Det ska bli så himla roligt"
Jan Freese, teleoperatör.
Nordisk Mobiltelefon lyckades locka it-veteranen Jan Freese att gå in som styrelseordförande. Jan Freese var datainspektionens förste generaldirektör. Senare blev han generaldirektör för Post- och telestyrelsen.

- Jag tycker det här så himla roligt. Jag är en av de få som fått vara verksam inom alla sektorer i samhället - kommunalanställd, statsanställd, anställd inom rättsväsendet, regulator (PTS), entreprenör och så nu - teleoperatör, säger Jan Freese till nyteknik.se.

Många gamla Ericssonnamn i företaget
Störste ägare till Nordisk Mobiltelefon är jämtlänningen Arnfinn Röste, som jobbat i ledande ställning hos Ericsson i 15 år och varit vd för mobilgurun Thorbjörn Johanssons antennbolag Radio Design. Han är nu vd för Nordisk Mobiltelefon.

Bland delägarna och i företagsledningen finns också Johan Jobér, Per Månsson, Johan Lodenius och Magnus Johansson.

Även Johan Jobér har ett förflutet hos Ericsson som 3G-expert samt hos mobiloperatören Oranges svenska bolag, som nu är avvecklat.

Per Månsson är också en gammal Ericssonmedarbetare, liksom Johan Lodenius. Per Månsson har också erfarenhet från Bredbandsbolaget och Johan Lodenius, som tidigare var produktchef för Ericsson Radio Systems, har också jobbat för amerikanska Qualcomm med 3G-tekniken cdma.

Testar cdma450-tekniken i Finland
Det är just cdma-tekniken som ska användas för att digitalisera 450 MHz-bandet. Det finns redan en beprövad teknik för det, som framför allt kinesiska telekombolag som ZTE och Huawei levererat, men som också svenska Ericsson, amerikanska Lucent och kanadensiska Nortel har.

Magnus Johansson på Nordisk Mobiltelefon har lett de tester som Nordisk Mobiltelefoni har gjort av de olika leverantörernas teknik på ett nät som satts upp i Finland.

Norge och Finland ska också bygga digitala 450-nät. I Norge är licenstilldelningen redan klar och där blev det också Nordisk Mobiltelefoni som tog hem licensen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt