Jagar personuppgifter på nätet

2005-03-22 09:02  

Nu går det att kolla upp personer på internet helt automatiskt. Den nya websökaren ”ZoomInfo” letar reda på personliga uppgifter om eftersökta människor och sätter samman dem till en personakt.

Användaren behöver bara skriva in namnet på den eftersökta, så identifierar Zoominfo den namngivne och letar upp personuppgifter på nätet. Arbetsgivare, befattning, tidigare jobb och utbildning listas.

Den nya websökaren letar sig igenom företagssajter, pressreleaser och tidningsartiklar i sin jakt på personuppgifter. Den letar reda på verb och substantiv som hör ihop med personnamn och ställer samman uppgifter från flera källor. Websökaren försöker också skilja på personer med samma namn och sortera bort litterära personer, som exempelvis Harry Potter.

Zoominfos databas innehåller redan tjugofem miljoner namn med varierande kvalitet. Tidskriften New Scientist har bland annat kollat upp George W Bush via Zoominfo, och kommit fram till att han inte bara är president i USA utan också premiärminister i England, guvernör i Florida och senator i Massachusetts.

Särskilt kändisar, skådespelare och journalister är svåra att få grepp om med den nya sökaren; de finns omskrivna i så varierande sammanhang att websökarens algoritmer har svårt att skilja på fantasi och verklighet. Ingenjörer och direktörer är dock lättare att hålla reda på.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt