Ja till robotar i äldrevården

En knapp majoritet av Ny Tekniks läsare kan tänka sig att bli omhändertagna av robotar på ålderns höst. Det framgår av svaren på senaste Månadens fråga.

”Kan du tänka dig att bli omhändertagen av en robot när du blir äldre?”  Så löd Månadens fråga nu i maj. Totalt 3 145 personer svarade och drygt hälften, 58 procent, är positiva. Bland kommentarerna framhålls att robotar saknar mänskliga brister och svagheter. ”Mycket tålmodigare och kan arbeta dygnet runt”, ”Hellre en robot som undersköterska än fel människa”, skriver några av läsarna.

Daniel Forslund, innovationslandstingsråd med ansvar för e-hälsofrågor och innovationer på Stockholms läns landsting, är inte förvånad över den positiva responsen.

– Ofta tar vi för givet att alla alltid föredrar mänskliga vårdkontakter, och vi har varit lite dåliga på att fråga de äldre hur de ser på sådana här alternativ. Men det finns studier som visar att många föredrar exempelvis en nattkamera framför mänsklig övervakning i sömnen. Eller tycker att en duschrobot vore mindre integritetskränkande än att få hjälp i badrummet av främmande människor, säger han.

Daniel Forslund framhåller också att robotiserad omvårdnad kan öka den vårdbehövandes självständighet.

– Med en robot till hjälp kan du duscha när du vill, i stället för när det funkar med hemtjänstens schema. På samma sätt har permobiler och rullstolar ökat människors frihet och självbestämmande, och de är ju också tekniska hjälpmedel. Men robotar har vi kanske inte vant oss vid ännu.

Erik Lundqvist, chef för Robotdalen i Västerås där det finns flera företag som utvecklar teknik för äldreomsorgen, håller med om de positiva sakerna som robotar kan bidra med.

– Både integriteten och den ökade livskvaliteten är viktiga bitar. Det är krav som kunderna måste få uppfyllda för att utvecklingen ska fortsätta. Den andra aspekten är ju att det också ger bättre förutsättningar för personalen i vården att arbeta mer effektivt med händer, fötter och hjärta, säger han.

Bland företagen som redan är ute på marknaden finns till exempel katten Justocat som kelar med dementa och äthjälpmedlet Bestic.

– Och så har vi Zoom som gör en fyrhjuling som tar dem som inte kan gå själva ut i naturen. Den är väldigt populär i USA, säger Erik Lundqvist.

2 procent av de svarande i månadens fråga var tveksamma. ”Det vore hemskt att bli omhändertagen av enbart robotar. Men som del av ett vårdteam som också består av människor är det OK”, skriver en läsare. Omkring 40 procent av de svarande ställde sig avvisande till robotiserad äldrevård. ”Det var det mest bisarra jag har hört”, ”Totalt omänskligt” och ”Anställ fler vårdbiträden!” löd ett par av deras omdömen.

– Vissa vill hellre ha en varm mänsklig hand i vårdkontakten, och det har jag full respekt för. Tekniken ska ju inte vara ett krav utan en valmöjlighet. Och även där har robotar möjlighet att hjälpa till, genom att frigöra mänskliga resurser, säger Daniel Forslund.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Månadens fråga

Månadens fråga ställs till prenumeranter av Ny Tekniks nyhetsbrev och till ett par hundra tusen beslutsfattare, chefer och företagare i konsultbolaget Reaktions databaser.

Frågan har även ställts på nyteknik.se och på vår Facebooksida.

Tommy Harnesk

Mer om: Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt