IVA prisar fuktvarnare

2004-03-12 14:26  

Alfasensor, som grundats av Alf Andersen, har utsetts till ”Årets avknoppningsföretag” av IVA, Kungliga vetenskapsakademien. Företaget utvecklar och tillverkar en klisterlapp som varnar för fukt.

Det är lätt att få intrycket av att ni har större framgångar med att vinna priser och utmärkelser än att tjäna pengar på fuktvarnaren?

- Ja, vi har vunnit åtskilliga priser. Vi har gått in för det, nästan så att det blivit en affärsidé för att få uppmärksamhet, glamour, och lite prispengar in till bolaget.

Ny Teknik skrev om era framtidsplaner för fuktsensorn och företag snart tre år sedan. Bara delar av planerna har förverkligats. Är det inte dags och börja tjäna pengar?

- Jo, definitivt. Vi har en lågkonjunktur bakom oss. Och vi var kanske lite naiva i början. Jag trodde det skulle gå mycket snabbare att få ut sensorn på och tjäna bra med pengar. Så har det inte blivit. Men vi är ett tillväxtföretag. Skulle vi driva verksamheten som ett litet familjföretag skulle vi gå ihop ekonomiskt. Men vi vill så mycket mer.

Vad är det ni vill?

- Att vi ska växa upp och bli ett stort bolag och en viktig "spelare" inom fukt och fuktsäkerhet. I Skandinavien, Europa, USA och vissa marknader i Asien.

Någonting som tyder på att ni ska lyckas?

- Helt klart. Intresset för sensorn är stort. Vi har fått våra första återkommande fasta kunder, bland dem Anticimex, Munters och ett antal konsultföretag i branschen. Riktiga pengar har börjat flyta in i bolaget. Dessutom börjar nu Villaägarföreningen att börja distribuera sensorn till sina medlemmar.

Sen om några år när sensorn är en storsäljare ska det förstås "outsourcas"?

- Hoppas vi ska slippa det. Det finns delmoment i tillverkningen som är så komplicerade att sensorn kan vara olämplig att tillverkas i exempelvis ett lågkostnadsland.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt