Itunes väntas gå KO till mötes

2006-10-03 23:00  

Efter förra veckans möte mellan företrädare för Itunes och de nordiska konsumentombudsmännen ser det ut som en uppgörelse kan träffas i godo utan att ärendet dras inför domstol.

De nordiska konsumentombudsmännen har krävt att Apple ändrar de licensvillkor som gäller vid köp av nedladdningsbar musik från Itunes Music Store.

Ombudsmännen har dessutom ställt krav på att Itunesmusiken ska kunna avlyssnas i andra spelare än Apples Ipod.

Förra veckan möttes parterna i Oslo för att diskutera ärendet.

- Jag tror nu att det är fullt möjligt att vi kan nå en lösning, säger ställföreträdande konsumentombudsmannen Agneta Broberg som deltog i förhandlingarna.

I Itunes licensvillkor finns en lång rad punkter som strider mot konsumenlagstiftningen i de nordiska länderna.

Anledningen är främst att licensvillkoren i mycket är en kopia av de amerikanska villkoren som bygger på lagstiftningen i USA. Ett förhållande som är mycket vanligt när det gäller licensvillkor för såväl produkter och tjänster som har sitt ursprung i USA.

Efter kritik från konsumentombudsmännen är Apple nu berett att anpassa sina villkor till nordiska förhållanden. Exempelvis att ta bort klausulen om att ändringar i villkoren kan göras retroaktivt.

Men konflikten om Apples låsning av Itunes till Ipod är inte löst.

Är det verkligen rimligt att tro att de nordiska konsumentombudsmännen skulle kunna påverka det som är själva basen i Apples affärsmodell för Ipod och Itunes Store?

- Man kan se frågan ur olika aspekter. Exempelvis om kopplingen mellan Itunes och Ipod ska få vara kvar. Man kan också titta på om Apple ska informera bättre om att kopplingen finns, säger Agneta Broberg.

Det behöver alltså inte bli så att kopplingen tas bort för att ni ska vara nöjda utan i stället handla om en informationsfråga?

- Så kan det vara.

Att kunder görs medvetna om vad de köper?

- Precis, säger Agneta Broberg.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt