It-specialist försvarar ”darknet”

2013-08-26 14:26  

Människohandel, droghandel och förmedling av barnporr. Det är exempel på vad som pågår på de delar av internet som definieras som "darknet", slutna nätverk där användarna i regel är anonyma med hjälp av olika krypteringsprogram.

Det svenska biståndsorganet Sida har tidigare sponsrat "The Tor Project", en krypteringsmjukvara vars syfte är att hjälpa människor i bland annat diktaturer att kommunicera med omvärlden via internet utan att spåras.

– Tanken med det är väldigt bra. Sedan kan det naturligtvis användas i kriminella syften, säger Björn Andersson, kriminalinspektör och it-brottsspecialist hos polisen, till TT.

Han fortsätter:

– Det är två sidor av myntet. Jag är väl av åsikten att bankrånare använder bilar för att fly, men inte kan vi förbjuda bilar av den anledningen. Krypteringsteknik behöver vi var och en använda mycket mer än vad vi gör.

TT / Ny Teknik

Mer om: Darknet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt