It-rysaren 2012 – Sopa och Pipa

2011-12-20 14:55  

Sopa och Pipa är lagförslagen som hela internetbranschen rasar mot och som enligt Googles grundare Sergey Brin kan placera USA i nivå med världens värsta diktaturer. Ändå tycks de ha goda chanser att röstas igenom i USA i början av 2012. Följ rysaren.

Lagförslagen Sopa och Pipa innebär att det skulle räcka att det på något enda ställe på Ny Teknik.se, kanske bara i en läsarkommentar, finns en länk till piratkopierat material, för att amerikanska myndigheter ska kunna tvinga internetföretag att blockera hela Nyteknik.se för amerikanska användare.

Inom fem dagar. Utan rättegång.

Den som tycker att det låter drastiskt är inte ensam. Sedan lagförslagen presenterats under hösten har hela internetbranschens motstånd väckts.

Den 15 november skickade nio internetjättar – bland dem Facebook, Google, Ebay, AOL, Mozilla och Twitter – ett brev till amerikanska kongressledamöter med skarp kritik mot förslaget.

I brevet påpekar företagen att de instämmer med lagförslagens grundläggande idé – att försöka stoppa utländska webbsajter med exempelvis piratkopierat material ("rogue websites"), men att utformningen av lagförslagen i stället riskerar att bli ett allvarligt hot mot internetindustrin, och dessutom mot säkerheten på internet.

Hotet mot branschen består i att det krävs så lite för att blockera en webbsajt och man är orolig för att det leder till missbruk från upphovsrättshavarnas sida. En enda länk på en hel sajt räcker för att amerikansk riksåklagare ska kunna få en domstolsorder som tvingar internetföretag att blockera hela sajten.

Därför är internetföretagen oroliga att lagförslagen underminerar det ramverk som finns i upphovsrättslagen Digital Millenium Copyright Act som ger ett skydd – en "säker hamn" – för internetföretag så länge de anstränger sig för att försöka få bort uppladdat piratkopierat material.

Eftersom USA inte kan stänga ner utländska sajter ska de enligt förslagen blockeras genom att själva sajtens domännamn – till exempel Nyteknik.se – kopplas bort från det ip-nummer som är den egentliga adressen till sajten.

Detta sköts genom manipulering i det så kallade DNS-systemet, som översätter domännamn till ip-nummer.

Här ligger också säkerhetsproblemet. Sedan en längre tid utvecklas protokollet DNSSEC som ska garantera en obruten kedja från webbsajter till användare så att bedragare inte ska kunna förse användare med falska webbsajter för exempelvis internetbanker. Enligt flera experter är SOPA oförenligt med DNSSEC.

Men brevet från internetjättarna är bara toppen på ett isberg. En rad internetorganisationer, exempelvis Internet Society, instämmer i kritiken. Många av dem samsas bakom den gemensamma webbsajten Netcoalition.com.

Dessutom har flera internetprofiler uttalat sig personligen, bland annat Sergey Brin, medgrundare till Google, som skrev i en bloggpost:

"Även om jag stöder målet att begränsa intrång i upphovsrätten (vilket jag inte tror att dessa lagförslag skulle åstadkomma), är jag chockad över att våra lagstiftare skulle överväga sådana åtgärder som skulle sätta oss på samma nivå som de mest förtryckande nationerna i världen".

Till och med EU-parlamentet har i en resolution om transatlantiska relationer nyligen understrukit "behovet av att skydda integriteten av det globala internet och av fri kommunikation genom att avstå från unilaterala åtgärder för att återkalla IP-adresser eller domännamn".

Men inget av detta hindrar lagförlagens förespråkare, med Sopa:s upphovsman republikanen Lamar Smith i spetsen, att driva på mot en omröstning.

De har kraftigt stöd framförallt från Motion Picture Association of America (MPAA) och Recording Industry Association of America (RIAA) som i lagförslagen ser en chans att till slut stoppa webbsajter som exempelvis Piratebay.org, som fortfarande är tillgänglig nästan tre år efter den första fängelsedomen mot dess grundare.

Rysaren kommer att gå in i ett avgörande skede i början av 2012 eftersom lagförslagen hanteras med ett slags snabbehandling.

PIPA – Protect IP Act – som drivs i amerikanska senaten, ska enligt planerna genomgå en omröstning den 24 januari.

SOPA – Stop Online Piracy Act – som i stället hanteras av representanthuset och anses mer långtgående än Pipa, ligger i dagsläget något längre fram i tiden, även om Lamar Smith drev på hårt för en omröstning redan i mitten av december men då misslyckades.

Och båda lagförslagen anses ha goda möjligheter att vinna omröstningarna. Enligt RIAA är det bara en procent av lagförslagen som presnterats i för senaten under samma period som är lika populära hos ledamöterna som Pipa.

Mats Lewan

Mer om: Wikipedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt