Digitalisering

IT-jätte odlar sallad i renrum

Salladsodling i renrumsmiljö vid Fujitsus anläggning i Fukushima. Foto: Fujitsu
Foto: Fujitsu

Fujitsu har byggt om en renrumsanläggning för att odla sallad som även njursjuka personer kan äta.

Publicerad

Salladsodlingen är belägen i halvledarfabriken Aizu-Wakamatsu i länet Fukushima där 2000 kvadratmeter yta har reserverats för odlingen. Genom odling under strikt kontrollerade former har man kunnat sänka halten av kaliumkarbonat från i snitt 490 mg per 100 gram sallad till 100 mg.

På så vis kan även personer som genomgår dialys eller har problem med njurarna äta färsk sallad. Produkten är den första i en serie av "rena grönsaker" som ska odlas i renrumsmiljö.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här