IT-jättar lanserar ny bredbandsteknik

2007-08-20 09:09  

Några av världens största IT-företag med Microsoft, Google och Intel i spetsen har lanserat en ny teknik för trådlöst bredband i USA.

De vill använda ledigt frekvensutrymme mellan tv-kanaler och utlovar hastigheter på 80 megabit per sekund.

Post- och telestyrelsen säger att metoden är tekniskt möjlig att använda även i Sverige.

När ett analogt tv-nät ersätts med ett digitalt frigörs mycket frekvensutrymme.

Exempelvis i de frekvensluckor, så kallat "white space", mellan närliggande tv-kanaler som då kan användas för helt nya applikationer.

Nu har några av världens största och ledande IT-företag gått samman för att utveckla en teknik som använder "white space" för trådlöst bredband.

Sammanslutningen heter White Space Coalition vars främsta medlemmar är Microsoft, Google, Dell, HP, Intel, Earthlink och Samsung.

Första konkreta resultatet av samarbetet är en prototyp av en apparat som automatiskt letar upp ledigt frekvensutrymme och använder det för trådlös bredbandsuppkoppling.

Enligt koalitionen ska det bli möjligt att bygga konsumentprodukter som klarar nedladdningshastigheter på 80 megabit per sekund, enligt Ars Technica.

Men när Federal Communications Commission, FCC, som är USAs motsvarighet till svenska Post- och telestyrelsen, testade prototypen blev det ett fiasko.

I en 85-sidig rapport konstaterar FCC att apparaten inte kunde hitta ledigt frekvensutrymme på ett säkert sätt och att den kunde orsaka störningar.

Men nu har det visat sig att prototypen som granskades var trasig, vilket FCC inte upptäckte.

Så nu har FCC fått en ny fungerande prototyp att prova.
"Den har testats av FCC med goda resultat", skriver Microsoft till nyhetsbyrån Internetnews.

- Vi har också uppmärksammat att det finns användbart ledigt frekvensutrymme mellan tv-kanalerna i det digitala marknätet, säger Jonas Wessel som är chef på enheten för spektrumtillstånd hos Post- och telestyrelsen.

- I rapporten "Användningen av frekvensutrymme efter det att de analoga markbundna TV-sändningarna upphört" som vi gjort på förra regeringens uppdrag säger vi att frigjort frekvensutrymme bland annat kan användas för mobilt bredband, säger Jonas Wessel.

En skillnad mellan trådlöst bredband via "white space" och wifi är att sändningarna sker på mycket lägre frekvens. Det gör att signalerna når längre och lätt tränger igenom exempelvis husväggar.

White Space Coalition tror därför att tekniken passar för glesbefolkade områden som idag saknar bredband.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt