It-branschen varnar för stor kompetensbrist

2017-11-22 16:25  
Varningen: Kompetens brist i it-branschen. Foto: TT

Ett underskott på 70.000 personer med IT- eller digitalt relaterad kompetens befaras till år 2022 om inte särskilda insatser görs, enligt en kartläggning av IT & Telekomföretagen.

Bristen finns inom de flesta kompetensområden, men framförallt inom programmering och systemarkitektur. Behovet är också starkt växande inom kvalificerad dataanalys och IT-säkerhet, visar kartläggningen i "IT-kompetensbristen – en rapport om den svenska digitala sektorns behov av spetskompetens".

IT & Telekomföretagen vill nu se åtgärder genom kraftfullare generella satsningar på digitalisering. Man efterlyser satsningar på utbildning, yrkesval och modeller för fortbildning under karriären. Och främjande av migration och integration där Sverige ska satsa på att ta emot minst 10.000 fler internationella toppstudenter till svensk högskola.

I nuläget hotas den fortsatta tillväxten i sektorn av brist på spetskompetens, enligt rapporten.

Mer om: IT-branschen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt