Issa al-Nukheifi döms till sex års fängelse för Twitterinlägg

2018-03-01 08:07  
Issa al-Nukheifi, har dömts till sex års fängelse för regeringskritiska inlägg på Twitter Foto: TT

En människorättsaktivist i Saudiarabien, Issa al-Nukheifi, har dömts till sex års fängelse för regeringskritiska inlägg på Twitter, enligt en människorättsorganisation, som bekräftar medieuppgifter.

Tidningen Okaz rapporterar att den tilltalade anklagades bland annat för att kritisera Saudiarabiens agerande i konflikten med grannlandet Jemen. Inläggen ska ha varit förolämpande för regeringen och motsatt sig deras beslut.

Issa al-Nukheifi greps i december 2016. Amnesty International kräver att han omedelbart släpps fri.

"I stället för att engagera sig med aktivister gällande reformer ger sig myndigheterna på dem en efter en. Nästan alla landets människorättsaktivister är nu tystade eller fängslade", säger Dana Ahmed, talesperson för Amnesty i Saudiarabien.

Landets inrikesdepartement avböjer att kommentera Issa al-Nukheifis fall.

Förutom sex års fängelse är han, efter att han frisläppts, förbjuden att använda sociala medier i sex år. Han får inte heller lämna landet under den tiden.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt