IS-låt kuppades in i svensk radiosändning

2017-11-10 13:35  
Bilden har inget sammanhang med nyheten. Foto: TT / AP Photo / Mel Evans

Svenska radiolyssnare utsattes för cirka 30 minuters IS-propaganda när Mix Megapols sändningar i Malmö i dag stördes ut av en piratsändare.

(Artikeln har uppdaterats)

Det kan bli svårt att ta reda på vem som låg bakom kuppen, bedömer Post- och telestyrelsen.

– I efterhand är det väldigt svårt. Är det en störning som bara uppstår under en period och aldrig uppstår igen är den svår att hitta, säger Jonas Wessel, chef på Post- och telestyrelsens spektrumavdelning.

Propagandakuppen gjordes mitt under Mix Megapols morgonsändning, som plötsligt ersattes av en rekryteringslåt från terrororganisationen IS. Enligt uppgift till 24malmo.se spelades låten i 30 minuter, vilket bekräftas av Bauer Media som driver radion.

Läs mer:

Läs mer: Experten: Så kan radiokapningen ha gått till

– Det förefaller som att någon har en sändare och har rattat in samma utsändningsfrekvens och sedan kört ett annat innehåll. Lokalt har den haft en högre effekt och då har det blivit den rådande signalen, säger Jonas Wessel.

Post- och telestyrelsen har fått en rapport om händelsen och skickat personal till Malmö för att göra en undersökning. Händelsen ska också polisanmälas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL