Iran öppet för förhandling om upparbetning

2005-05-13 10:33  

Iran kan tänka sig att ta upp förhandlingar med EU om att avstå från att åter börja arbetet med upparbetning av uran. Det uppger hemliga diplomatkällor enligt Washington Post.

Iran har den här veckan meddelat att landet åter vill börja arbetet vid upparbetningsanläggningen i staden Isfahan. Arbetet upphörde i november förra året enligt en överenskommelse med tre representanter för EU.

Men Iran påpekade vid det tillfället att uppehållet i arbetet bara skulle vara tillfälligt. Nu anser iranierna att det är dags återuppta arbetet, som enbart är avsett för civil kärnenergiproduktion.

USA och EU är dock tveksamma till hur Iran kan komma att använda det upparbetade uranet i framtiden, och vill se att Iran helt upphör med upparbetningsverksamheten.

I veckan har Iran hävdat att landet har rätt att skaffa sig en egen försörjning av upparbetat kärnbränsle för sin energiförsörjning.

Men enligt diplomater som Washington Post talat med har den iranska regeringen inte fastställt datum för när arbetet i Isfahan ska återupptas. Enligt uppgift finns fortfarande ett intresse från Irans sida att sätta sig vid förhandlingsbordet med EUs delegation.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt