Ipodens pappa bakom innovativ termostat

2011-10-26 10:44  

(Uppdaterad) Tony Fadell, mannen bakom den första Ipoden, står bakom nyföretaget Nest Labs som höjer temperaturen på termostatmarknaden.

Tony Fadell uppfann hjulet kanske man kan säga. Ipod-hjulet. Han kom till Apple med idén och blev Apple trogen till för tre år sedan.

Förra året startade han Nest Labs. För att göra en åtråvärd "pryl" av den dammiga termostaten.

- Det var inte svårt att locka över de vi ville från Silicon Valley, förklarar Fadell på sin blogg.

Några ruskade förstås på huvudet. Men strategin att plöja in förnyelse i en produkt som befunnit sig en dold vinkel kan bli lyckosam.

- Det finns inga attraktiva konsumentprodukter på det här området, säger Matt Rogers till Cnet. Rogers är medgrundare till Nest Labs och har tidigare arbetat med både Ipod- och Ipad-utvecklingen.

Den runda termostaten Nest, cirka 10 cm i diameter, i borstat stål har en display som ändrar färg beroende på rummets temperatur. Rött när det blir varmare och blått när temperaturen i rummet faller. Nest belönar sin ägare med att visa ett grönt löv när värmehushållningen är effektiv.

För Nest har begåvats med lite artificiell intelligens. Om Nest upptäcker att man i huset sänker temperaturen flera nätter i rad, då etablerar Nest det mönstret genom att programmera sig själv.

Ett hushåll kan sänka sin energiförbrukning med 20 till 30 procent bara genom att ställa in termostaten på optimerade temperaturer, enligt Environmental Protection Agency, uppger Cnet. Nest har också rörelsedetektor så den kan sänka temperaturen i tomt rum. Och börjar elda på när folk kommer in i rummet.

Man manövrerar Nest via fronten som är ett hjul - ett slags arv från Ipoden.

Nest har inbyggt wifi och kan också fjärrmanövreras via Iphone- och android-appar eller via webben.

Detta har lockat riskkapital. Bland investerarna återfinns Google Ventures, Kleiner Perkins, Lightspeed Venture Partners och Shasta Ventures enligt Reuters.

Nest ska börja säljas i USA i november, både i butik och via nätet. Priset uppges vara satt till 249 dollar.

En existerande smart termostat tillgänglig på den svenska marknaden är Eze från svensk-amerikanska bolaget Eze System.

Niklas Zandelin i Stockholm och Anders Rehnvall i Kalifornien startade bolaget för drygt 2 år sedan. De är så att säga vd i varsitt land för samma bolag.

Deras första kund var IBM i Sverige på energianvändning och visualisering på deras huvudkontor. Termostaten är inte deras huvudprodukt.

Termostaten med givare och kringutrustning de säljer är tillverkad i Australien.

- Eftersom den går på lågspänning och går att ställa om från Fahrenheit till Celsius så fungerar samma system i både USA och Sverige, säger Niklas Zandelin till Ny Teknik.

Preliminärt var Niklas Zandelin inte imponerad av Nest.

- Den var väldigt snygg. Men jag såg inte vad som var det smarta med den, säger han efter att ha läst om Nest i Wired.

En termostat är i sig själv ganska korkad. Den kräver input, det krävs knappar för att höja och sänka temperaturen.

- Vi har ett lösning för att koppla upp termostat, givare och frekvensomriktare med mera mot internet. Det är då man tillför intelligens.

Han vågar inte kalla det en smartare termostat än Nest Labs termostat i nuläget.

- En smart termostat är en termostat som då du kan få att interagera med andra givare, till exempel en utomhusgivare eller solens vinkel vid horisonten eller en väderleksprognos. Eller när det gamla fläktaggregatet kan interagera med en koldioxidgivare i klassrummet, då blir lösningen smart. Det skapar vi förutsättningar för genom vårt system, avslutar Niklas Zandelin på Eze System.

Olle Blomkvist

Mer om: Nest Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt