Iphonekund sur på seg mobil - stämmer Apple

2010-11-08 10:23  

En tidigare Iphone-användare i Kalifornien stämmer Apple för vilseledande marknadsföring och bedrägliga affärsmetoder. Vinner hon kan Apple tvingas utge skadestånd på upp till 19 miljarder dollar.

Apple stäms av en kvinna i Kalifornien som menar att den rekommenderade uppdateringen till operativsystemet iOS4 gjort hennes Iphone av modell 3GS värdelös.

 
Hon menar att Apple medvetet vilselett Iphone-användare att uppgradera till operativsystemet iOS4 och vilket är att likställa med en giftinjektion särskilt för användare av modellen 3G.


Apple kom i somras med en ny mjukvara till Iphone. Användarna informerades om att vissa funktioner inte skulle fungera på de äldre mobilerna. Men ingen information om försämrad prestanda presenterades då mobiljätten rekommenderade uppdateringen.

 
Bianca Wofford, från San Diegeo står bakom grupptalan som nu behandlas av domstolen. Hon menar att Apple rekommenderat uppdateringen som ett led i en strategi att få Apple-konsumenter att köpa den senaste modellen av Iphone med beteckningen 4.

 
Många konsumenter har riktat klagomål mot Apple efter uppdateringarna som kom i somras. Användare vittnar om att deras telefoner blivit långsammare samt krävs på mer batteri på grund av det mer krävande operativsystemet iOS4.


Apple har sålt totalt 33.7 miljoner Iphones av modellen 3G och 3GS. Skulle Bianca Wofford vinna framgång i sin grupptalan kan det betyda ett skadestånd för Apple på upp till 19 miljarder dollar då samtliga som drabbats av skadan kan hävda att bli likvärdigt kompenserade.


Wofford begär att hon ersätts med 100 dollar som ersättning för de Apps hon köpt och 5000 dollar för den skada hon lidit på grund av att inte kunna använda telefonen som det var tänkt.

 
Läs stämningsansökan här! http://www.wired.com/images_blogs/gadgetlab/2010/11/Apple3-1.pdf

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt