Iphonedagen blir minnesdag för självmorden i Kina

2010-06-08 14:48  

I dag den 8 juni lanserar Apple sin fjärde generation Iphone. Det kommer nu att bli en minnesdag för de unga kinesiska arbetare som tagit livet av sig på fabriken som tillverkar Iphone.

Arbetsrättsaktivister i organisationen Make IT Fair engagerar sig nu för bättre arbetsvillkor vid kontrakttillverkaren Foxconns fabrik i Shenzhen i södra Kina där bland annat Apples Iphone och Sony Ericssons mobiltelefoner tillverkas.

Man gör det genom att dra igång en vykortskampanj riktad mot de stora teleoperatörerna för att förmå dem att sätta press på mobiltillverkarna.

- Mobiloperatörer har ansvar för att de varor som de säljer inte tillverkas på ett sätt som förstör för människor eller miljö i andra delar av världen, säger Eleonore Elfström Fauré, projektledare på Fair Trade Center, i ett uttalande i dag.

Den liberala kinesiska tidningen Southern Weekly sände i maj en ung reporter för att ”wallraffa” i Foxconns enorma, tre kvadratkilometer stora fabrikskomplex i Longhua vid den kända industristaden Shenzhen i södra Kina – världens verkstad.

Liu Zhi Yi arbetade på ”Foxconn´s Hell Factory” i 28 dagar och beskrev sedan i sitt reportage den hopplöshet som de unga kinesiska arbetarna kände när de tvingades arbeta 12 timmar om dagen med få raster och få möjligheter att prata med sina arbetskamrater.

Foxconn är världens största kontraktstillverkare inom elektronik. Foxconns grundare, taiwanesaren Terry Gou, säger i en intervju med den amerikanska affärstidningen Business Week att han inte vet hur han ska kunna få stopp på självmorden.

Han öppnade fabriken för världspressen den 27 maj och visade upp hur välordnad den är.

Och på Foxconns hemsida finns det ett bildgalleri där fabriken framstår som rena idyllen med sociala aktiviteter som gym, bibliotek och sporthall för alla anställda.

Men dagen efter pressmötet hoppade ytterligare en anställd från byggnadens tak och avled.

Läs på Wikipedia om fabriken och dödsfallen.

Make IT Fair

MakeITfair är ett treårigt projekt med målsättningen att öka medvetenheten bland allmänheten om

utvecklingsfrågor kopplade till produktionen av konsumentelektronik.

Projektet

finansieras till största delen av Europeiska unionen och leds av åtta organisationer runt om i Europa;

SOMO (Holland), Germanwatch, FinnWatch, Repu (Finland), Swedwatch, Fair Trade Center (Sweden),

DanWatch, Association of Conscious Consumers (Hungary), WAC (Filippinerna), ACIDH (Kongo) och

Cividep (Indien).

I Sverige stödjer även Svenska Kyrkan och Röda Korsets Ungdomsförbund kampanjen.

Läs mer på www.makeitfair.org.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt