Iphone X säljer kasst – och det är dåliga nyheter för Samsung

2018-02-19 16:33  
Apples vd Tim Cook Foto: IBL / TT

Apple lider, men värsta konkurrenten är inte nöjd för det. Samsung uppges sitta på massvis av osålda Iphone-skärmar.

Det har kommit flera rapporter om att försäljningen av Apples flaggskepp Iphone X går trögt. Tillverkningen kommer att halveras från 40 till 20 miljoner enheter under årets första kvartal, enligt den japanska nyhetstjänsten Nikkei.

Det påverkar inte bara Apple. Bolagets underleverantörer får också lida, däribland konkurrenten Samsung som tillverkar OLED-skärmarna till Iphone X.

OLED-skärmar är dyra historier. Varje såld Iphone X ger enligt uppgifter 110 dollar ner i Samsungs fickor – och nu riskerar miljoner skärmar att samla damm på lagerhyllorna istället för att dra in stålar.

Läs mer: Apple kapar produktionen av Iphone x

Samsung har vridit upp produktionen av de nya dyra OLED-skärmarna med förhoppningar om att andra tillverkare ska gå i Apples fotsteg. Men rusningen har uteblivit. Få tillverkare verkar sugna på att överge LCD-skärmar förrän OLED gått ned i pris.

Om Nikkeis uppgifter stämmer försöker Samsung kompensera genom att själva utveckla mobiltelefoner med vikbara OLED-skärmar så snabbt som möjligt. När de kan vara på marknaden är högst oklart.

Simon Campanello

Mer om: Iphone X Samsung

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt