Iphone vanligast bland svenskar

2016-11-09 18:25  
Iphone går hem i Sverige. Foto: Pixabay

Slaget är över: bland svenskarna är Iphone vanligare än Android-telefoner.

41 procent av svenskarna har en Iphone, jämfört med 37 procent som har en Android-telefon. 3 procent använder en annan modell. Det framgår av undersökningen Svenskarna och internet 2016.

Populärast är Android-lurar bland äldre män. 60 procent av männen har en Android-telefon och snittåldern hos en Android-användare är 42,5 år.

Bland kvinnor är Iphone något mer vanligt förekommande: 53 procent av kvinnorna har en Iphone. Det är däremot inga stora skillnader när det gäller huruvida man har en högskoleexamen eller när det gäller var man bor.

Stor skillnad är det dock i åldersgruppen 12-15 år: där använder 63 procent en Iphone jämfört med 33 procent för Android.

Den vanligaste aktiviteten på våra mobiler är att leta information om tidtabeller, hela 85 procent har använt telefonen till det. Med sina 81 procent är nyhetskonsumtion nästan lika vanligt. Lite överraskande, kanske, är att bara 45 procent använder mobilen till att spela spel, jämfört med 66 procent som använder den för att läsa tidningar.

Rapporten baserar sig på IIS - Internetstiftelsen i Sverige - undersökning Svenskarna och internet 2016. Den bygger på data från 3000 intervjuer, baserat på ett slumpvist urval av befolkningen från 11 år och uppåt.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt