Iphone storsäljare innan den släppts

2008-04-08 23:00  

Iphone säljs ännu inte officiellt i Sverige, men marknaden blomstrar ändå. Närmare 10 000 mobiler har troligen kommit hit och importen är delvis systematisk.

- Jag tror att det kanske är två, tre personer som kör lite mer professionellt, säger Magnus Hansson i tv-spelsbutiken Dvdirect i Stockholm, även specialiserad på service av Apples mobil.

Apples strategi för Iphone är en enda mobiloperatör per land, och telefonen fungerar därför bara med den officiella operatörens sim-kort.

Men bara dagar efter lanseringen i USA med AT&T den 29 juni 2007 publicerades det första hacket av norrmannen Jon Johansen. Detta innebar att telefonen blev möjlig att använda även hos andra operatörer.

Apple har sedan i flera omgångar uppdaterat programvaran, vilket blockerat upplåsta telefoner. Men det har bara dröjt någon vecka innan grupper som Iphone Dev Team och Iphone Simfree forcerat de nya låsen. Successivt har metoderna för upplåsningen förfinats.

- I dagens läge är det ett program, ett knapptryck, sedan är det färdigt, säger Magnus Hansson.

Programmet som gäller heter Ziphone, utvecklat av den italienska hackaren Zibri. Svenska menyer kan sedan installeras med programmet Swephone från Ifun.se.

Enligt Buster Eriksson, en av dem som driver Ifun.se, har Swephone laddats ner mellan 5 000 och 10 000 gånger, vilket ger en fingervisning om hur många Iphone som importerats.

Flera hundra nya Iphone finns för närvarande till salu på sajterna Blocket.se och Tradera.se, från omkring 3 500 kronor.

Officiellt säljs telefonen i USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Österrike och Irland för ungefär samma pris, men då tillkommer ett obligatoriskt abonnemang på runt 400 kronor i månaden.

Analytiker uppskattar att mellan 25 och 30 procent av Iphoneförsäljningen är mobiler som köps för upplåsning. Trots detta håller Apple fast vid sin strategi, sannolikt på grund av feta intäkter från de lönsamma abonnemangen.

Att det finns en marknad för systematisk import till Sverige beror delvis på att det bara är Apple Store i USA som säljer Iphone utan abonnemang. Vinsten per importerad telefon har dock minskat.

- Nu ligger den på 500 till 600 kronor. De första telefonerna som såldes gick för nästan 8 000 kronor, säger Magnus Hansson.

Något datum för officiell lansering i Sverige finns inte, men många tror att det kan dröja till sommaren, då Apples väntas släppa en 3g-version av Iphone.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt