Iphone ska styra Volvos lastbilsfabrik

2009-05-26 09:21  
Daniel Kotala, montör vid Volvo lastvagnars pilotfabrik, testar det nya informationsverktyget. Den iPOD touch som sitter fast på hans jacka innehåller alla instruktioner som behövs frö lastbilsmonteringen. Foto: Johan Stahre

En Iphone i jackan blir ett lika viktigt verktyg för framtidens montörer som skruvdragaren, tror Chalmersforskare. Systemet testas i Volvo lastvagnars pilotfabrik.

I en ficka på jackärmen bär Daniel Kotala, montör hos Volvo Lastvagnar, på prototypen till ett nytt verktyg. En Ipod touch, en liten mediaspelare med trådlös uppkoppling, som tar emot information från fabrikens datasystem. Den innehåller alla instruktioner som behövs för monteringen och ger ingen överflödig information.

I framtiden kan en Ipod eller en Iphone bli ett lika vanligt arbetsredskap i fordonsindustrin som en automatisk skruvdragare, tror Chalmersforskaren Johan Stahre. Lastbilsfabriker har enorm variation i produkterna, med mängder av varianter och tillägg enligt kundernas önskemål. Idag hämtar montörerna informationen vid dataskärmar eller som utskrivna listor. Med en Iphone eller Ipod , kan de i stället få informationen direkt på plats när de behöver den.

– De stora ekonomiska vinsterna finns i att informationen kan gå direkt från produktionsberedningen fram till operatörerna, utan mellanled. Idag går man väldigt mycket för att hämta information och trycka ut den på papper, säger Johan Stahre.

Chalmers och högskolan i Skövde har utvecklat prototyperna till nya informationsverktyget tillsammans med Volvo Technology. Men varför har man valt att använda just Iphone och Ipod touch som plattform?

– De är väldigt användarvänliga produkter och Iphone och Ipod har ju blivit state-of-the-art för hur ett gränssnitt ska se ut, säger Johan Stahre.

Ett annat skäl till att satsa på Iphone eller Ipod i fabriken är det sociala:

– Vi ser att vi behöver en förändrad arbetsmiljö för att få en socialt hållbar produktion och kunna locka yngre människor att arbeta i industrin. Med det här verktyget får de som arbetar som montörer samma möjlighet att mejla och ringa som man vant sig vid att ha på kontorsarbetsplatser.

Apples succéprodukter

Med sin stora pekskärm och sitt enkla menysystem blev Apples mobil Iphone en succé redan från starten när den började säljas 2007. Mediaspelaren Ipod touch kan ses som en avskalad Iphone, utan telefonidel men med trådlös uppkoppling mot internet.

Iphone-/Ipodsatsningen vid Volvo Lastvagnar drivs inom ramen för EU-projektet My Car. Det ska öka flexibiliteten inom fordonsindustrin och ge nya möjligheter till extremt kundorderstyrd tillverkning.

Erik Mellgren

Mer om: Chalmers Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt