Iphone sämst för vänsterhänta

2016-09-05 15:26  
Sämst för vänsterhänta, enligt studie. Foto: Alamy

Apples senaste mobiltelefoner är sämst för dem som håller telefonen i vänster hand mot örat, visar en undersökning. Landsbygdsbor har ofta mest att vinna på att släppa mobilen fri.

(Artikeln har uppdaterats)

Apples ikoniske grundare Steve Jobs var vänsterhänt, precis som medgrundaren Steve Wozniak, men företaget verkar ändå ta större hänsyn till den högerhänta majoriteten när antennerna bakas in under skalet. Post- och telestyrelsens undersökning visar att fyra modeller – Iphone SE och tre versioner av Iphone 6 – har betydligt sämre täckning när mobilen hålls i vänster hand mot örat, jämfört med testvinnaren Doro Phoneasy 530X.

Allra sämst för vänsterhänta pratare är Iphone 6S plus, som har tre gånger sämre täckning än de bästa mobilerna på det vanligaste GSM900-bandet.

– I vissa situationer är skillnaden så stor att med vissa telefoner kan du ringa, och med den andra telefonen kan du inte ringa alls, eller titta på strömmad film eller inte, säger Jeanette Wännström, handläggare på PTS, som själv är vänsterhänt.

Apple, som väntas presentera sin senaste iphonemodell på onsdag kväll, klarar sig bättre när luren byter hand. Två av företagets telefoner hamnar i mitten av skalan när telefonen hålls i höger hand mot örat, samtidigt som de andra två hamnar på fjärde och femte sämsta plats.

Telefonernas mottagningsförmåga handlar till stor del om var antennerna är monterade i telefonhöljet, och förbättras när telefonen ligger fritt och samtalet sker med hjälp av en hörlurs- och mikrofonsladd. När telefonerna inte skuggades av en hand eller huvud var skillnaden betydligt mindre mellan de bästa och sämsta telefonerna. Placering blir särskilt viktig på landsbygden som ofta har sämre täckning än i städerna.

– Vår kropp kan både skugga solen och skugga radiovågor. De första mobiltelefonerna hade externa antenner som gjorde det naturligt att hålla dem på ett sätt som inte dämpade mottagningen. En kollega skojade om att tillverkarna kanske kunde märka telefonerna med var den inbyggda antennen är placerad, eller hur man ska hålla dem, säger Jeanette Wännström.

Post- och telestyrelsen planerar att sälja ut frekvenser på 700 Mhz-bandet i december, för att förbättra mobiltäckningen och kapaciteten.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt