Iphone-kopior i officiella mobilbutiker

2009-11-09 12:34  
Lika som bär

En av världens största mobiloperatörer säljer Iphone-kopior över disk i sina officiella butiker. -Jag blev lite överraskad över att de såldes så öppet, säger Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman.

I Kina är det landets tredje största mobiloperatör China Unicom, som har ensamrätt att sälja Apples Iphone i Kina till sina kunder.

Huvudkonkurrenten på hemmaplan och världens största mobiloperatör, China Mobile, har öppet berättat att man i stället väljer att sälja en liknande variant ”Ophone”,

baserad på Googles operativsystem Android. Den telefonen har utvecklats för China Mobile av den taiwanesiska mobiltillverkaren HTC. Ophone påminner om Apples Iphone, men på förpackningen och mobilen står det ändå ”Ophone” och inte ”Iphone”.

Men China Mobile har också valt en annan – inte fullt lika – officiell väg, berättar Helena Nordman-Knutson, telekomanalytiker på Öhman.

Hon var i Kina på höstlovet, och passade då på att besöka ett antal av mobiloperatörernas egna butiker för att få en känsla för produktutbudet.

Det visade sig att det var lätt att få tag i en Iphone även i China Mobiles butiker. I alla fall en Iphone-kopia.

-Jag frågade personalen i butiken om de hade riktiga Iphones- och inte bara Ophones - och då gick de bakom disken och hämtade en Iphone-kopa, säger Helena Nordman-Knutson.

-Det var verkligen en ren kopia. Det stod iphone på lådan och mobilen. Men jag tittade efter vem som tillverkat, och det var Elitek. 2000 kronor kostade den, säger hon.

-Ute på stan såg jag Iphone-kopior överallt, men jag blev lite överraskad över att de såldes även i China Mobiles officiella butiker.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt