Iphone håller koll på ditt snarkande

2008-11-18 23:00  

För en femtiolapp får man ett program som gör Apples mobil Iphone till ett snark- och sömnlabb. Programmet är samtidigt en lysande marknadsföringskanal för ett litet enmansföretag i Lund.

Lägg mobilen på sängbordet, tryck på start och slumra in. Morgonen därpå trycker man på stopp, och får en komplett bild av hur nattens snarkningar varit.

På skärmen visas en kurva med ljudnivån minut för minut, statistik över hur många gånger nivån passerat ett gränsvärde samt nattens högsta ljudnivå.

Dessutom kan man peka på kurvan för att höra en inspelning och även spara kurvan som en bild, som kan mejlas exempelvis till doktorn.

Programmet heter Snore Monitor och har utvecklats av Lundaföretaget Adactive som specialiserat sig på hjälpmedel för sömn. Tanken är att det ska vara ett alternativ innan man uppsöker ett professionellt sömnlabb.

–?I Lund tar det minst ett år att komma till ett sömnlabb, säger Leif Söderberg, som driver Adactive.se.

Han understryker samtidigt att programmet inte kan ersätta en riktig sömnutredning.

– Det är ett verktyg att kolla in sömnen innan man ska gå på den där viktiga dejten eller vad det nu är.

Snore Monitor ska enligt planerna finnas i Apples programbutik App Store under december. Och Leif Söderberg är lyrisk över möjligheterna det kan öppna för hans lilla företag, som också utvecklar och säljer olika hjälpmedel mot snarkning – bland annat en näsvidgare i plast (NyT 2007:35) och en helt ny snarkskena.

Den som klickar på mer info i snarkprogrammet kommer nämligen direkt till Adactives hemsida, i mobilen, och kan köpa produkterna med kreditkort över nätet.

Planen är att nu att göra versioner även för bärbara datorer, och sedan gå vidare med ett program som analyserar sömn.

–?För att lugna dem som tror att de inte sover en blund på hela natten, förklarar Leif Söderberg.

Mats Lewan

Mer om: Sömn Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt