Iphone ger priskrig på mobiler

2015-08-20 13:16  

Apples framgångar med Iphone orsakar priskrig. Analysföretaget Gartner har de senaste siffrorna för mobilförsäljningen.

Under andra kvartalet förra året sålde Apple 48 miljoner smarta mobiler världen över, en ökning med 37 procent jämfört med samma kvartal förra året.

Apples starka siffror i segmentet med de mest avancerade mobilerna har stora konsekvenser för resten av mobiltillverkarna. De har tvingats tänka om och många valde att sänka priserna på sina enklare smarta mobiler för att behålla konkurrenskraften i det segmentet. Och därmed startades ett priskrig, skriver analysföretaget Gartner som presenterades sina nya siffror för den globala mobilmarknaden i dag.

Samsung är fortfarande etta på den globala marknaden, men har tappat andelar (Se tabellen),

Trean Huawei ökar sina andelar, tack vare stark försäljning utanför Kina och bra siffror för 4g-modellerna i hemlandet. Därefter följer Lenovo och Xiaomi. Tre av de fem största tillverkarna av smarta mobiler är alltså även denna gång kinesiska. Och det trots att den kinesiska marknaden för smarta mobiler föll för första gången jämfört med försäljningen ett år tidigare.

Apple går fortsatt bra i Kina, där försäljningen av Iphone ökade med hela 68 procent, vilket innebar att 12 miljoner mobiler såldes på den marknaden.

Operativsystemet Android är fortfarande överlägset störts, med en andel på 82 procent, men den årliga tillväxttakten är den lägsta någonsin. Apples Ios är två med en andel på 15 procent.

Prova vår heldigitala tidning Digital Teknik – just nu 6 nummer för 149 kronor!

UPPDATERAD: I en tidigare verison angavs siffran i grafen som miljarder, nu är felet åtgärdat.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt