Iphone ger fart åt mems

2008-12-18 08:23  
Accelerometrar med memsteknik går en ljus framtid till mötes. (foto Analog Devices)

Det har blivit drag på marknaden för accelerationsmätare och andra så kallade mikroelektromekaniska system, mems, för mobiltelefoner. Förklaring: Iphone.

Utvecklingen från 2007 till 2012 kommer att innebära en genomsnittlig årlig tillväxt på 34,4 procent vad gäller mems för mobiler. Uppskattningen görs av analysfirman Isuppli. För 2012 spås den marknaden omsätta 1,3 miljarder dollar.

Inte minst handlar det om att framgången för Apples produkter Ipod Touch och Iphone driver konkurrenter att göra likadant. Ipod Touch och Iphone har många tillämpningar som utnyttjar rörelsesensorer, så kallade accelerometrar. De används bland annat för att bilden ska kunna visas i höjd- eller breddläge beroende på hur användaren håller apparaten.

Redan i dag, i slutet av 2008, sitter memsbaserade accelerometrar i var tionde mobil som tillverkas, uppskattar Isuppli. Den andelen är femfaldigad jämfört med för ett år sedan.

År 2012 väntas marknaden för memsaccelerometrar vara 900 miljoner enheter, att jämföra med 65 miljoner enheter 2007. Vinnare på trenden är inte minst tillverkare som ST Microelectronics, Bosch, Analog Devices and Kionix, enligt analysföretaget.

För spelkonsoler som Nintendo Wii och Sony Playstation 3, där rörelsesensorer används i handkontroller, spås tillväxten för memskomponenterna bli mer sansad under perioden. Med 11 procents tillväxt per år spås den landa på 240 miljoner dollar under 2012. Memsbaserade mikrofoner som byggs in i datorer, för att möjliggöra ip-telefonsamtal, väntas samma år omsätta 182 miljoner dollar.

En annan memstillämpning, som är stor redan nu, är rörelsesensorer som gör att en hårddisk känner av om den faller mot golvet, så att den hinner skydda sig före smällen mot golvet.

Mems kallas ofta även mikrosystemteknik eller nanoteknik.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt