IP-telefoni räddade Älmhult från Gudrun

2005-01-24 10:09  
Förödelsen i Älmhult

När orkanen Gudrun drog in över sydsverige på lördagsnatten den 8 januari slogs el- och telefonnäten ut i Älmhult, en av de värst drabbade kommunerna. Men it-driftschefen Robert Palmqvist hade en räddningsplanka – ett ip-telefoninät i vardande.

Hela Älmhults kommun slogs ut. Älmhult och Ljungby hör till de värst drabbade.
- Vi har ett pågående pilotprojekt med ip-telefoni över vårt datanät. Ett 20-tal ip-telefoner fanns ute hos piloterna och på söndagen insåg jag att vi hade ett utmärkt tillfälle att testa dem i skarpt läge, säger Robert Palmqvist till nyteknik.se.

Han samlade in alla ip-telefonerna, konfiguerade om routrarna tillsammans med sin it-partner Dimension Data och placerade ut telefonerna på skolorna där det fanns radiolänkar från Teracom och elförsörjning genom reservkraftsaggregat.

På så sätt kunde kommunens krisorganisation fungera trots att både Telias fasta nät och mobilnäten var utslagna och trots att Sydkrafts elledningar låg på marken.

- Det som rapporterats om stormen i rikspressen ger inte en fullständig bild av vilken kris det var här nere, säger Robert Palmqvist.

Ip-telefonerna blev samhällets nödtelefoner, trots att det är just strömavbrott som är ip-telefonins akilleshäl. Utan ström fungerar inte ip-telefoni över datanätet medan det fasta telenätet klarar strömavbrott - men inte när ledningarna blåser ned.

Telia har nu fått ordning på telefonnätet till de större orterna i Älmhults kommun, liksom mobilnätet. Men Älmhults krisorganisation är fortfarande igång och på kommunens hemsida lämnas fortlöpande uppgifter om vart medborgarna ska vända sig för att få hjälp med ström, telefoni, värmestugor och tvättmöjligheter.

Hur blir det ip-telefonin i framtiden då?

- Jo, vi fortsätter med pilotprojekten. Det här vara bara en bonus i testerna. Utgångsläget är detsamma. Vi tror att vi kan spara stora pengar på att komplettera vårt datanät med ip-telefoni. I dag har vi ett telefoninät med mycket förhyrda ledningar från Telia. Det kostar, säger Robert Palmqvist.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt