Investering värderar Spotify till 75 miljarder

2015-04-13 14:22  
Foto: Spotify

En väntad investering på 3,5 miljarder kronor i Spotify ger en värdering på 75 miljarder kronor av bolaget.

Goldman Sachs och en Abu-Dhabi-baserad fond väntas leda den sjunde investeringen av riskkapital i Spotify, med ett belopp motsvarande 3,5 miljarder kronor. Det rapporterar Wall Street Journal som hänvisar till källor med kännedom om investeringen.

Enligt tidningen kommer investeringen att genomföras inom några veckor, och Spotify värderas då till motsvarande 75 miljarder kronor.

Spotify uppgav i januari en användarbas på 45 miljoner för den fria reklamfinansierade musiktjänsten och 15 miljoner betalande användare. Företaget som betalar 70 procent av intäkterna i royalty till rättighetshavare, går fortfarande med förlust.

Bland ägarna finns musikjättarna Universal Music och Sony Music som tillsammans äger omkring 15 procent av Spotify.

Enligt Wall Street Journal har Spotify pressats av ägarna att inskränka den reklamfinansierade tjänsten, men inte gett med sig.

Bland konkurrenterna finns Pandora, Google Play Music, Apples Beats Music, Rdio samt hiphopstjärnan Jay Z:s nystartade tjänst Tidal.

Tidal drevs tillsammans med musiktjänsten Wimp av svensk-norska Aspiro som nyligen köptes av Jay-Z:s bolag Project Panther Bidco för omkring 460 miljoner kronor.

Mats Lewan

Mer om: Spotify

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt