Internettrafiken halverades i går

2009-04-02 08:59  
Internettrafiken genom Netnodes knutpunkter minskade kraftigt under onsdagen den 1 april.

Första dagen som Ipred-lagen gällde halverades plötsligt trafiken genom Sveriges största knutpunkt Netnod. Fildelningen via Pirate Bays så kallade tracker verkar dock ha varit konstant (Uppdaterad: Uppgiften om Pirate Bays tracker är inte aktuell).

På kurvan som visar en veckas trafik genom Netnods knutpunkter ser man tydligt hur trafikvolymen plötsligt bara nådde drygt hälften så högt som vanligt på onsdagen -- som mest 100 gigabit/s mot 190 dagen innan.

Netnoddriver fem knutpunkter där internetoperatörer, både svenska och utländska, utbyter internettrafik med varandra.

Vilken trafik det rör sig om går inte att säga, men eftersom Netnods knutpunkter är störst i landet bör trafiken normalt ge en bild av den totala internettrafiken i Sverige. Och fildelning, eller peer-to-peer, står tillsammans med video för en betydande del av all internettrafik.

Inga tekniska förklaringar
Hittills finns det inga tekniska förklaringar till minskningen på onsdagen.

Därför verkar det handla om Ipred-lagensom trädde i kraft på onsdagen, och som gör det lättare att identifiera personer som fildelar illegalt.

Normal trafik på Pirate Bay
Samtidigt verkar fildelningen kopplad till Pirate Bays så kallade tracker varit normal under onsdagen.

På en världkarta som visar olika länders andel av trafiken mot trackern var Sveriges andel drygt två procent, vilken den varit under en längre tid.

(UPPDATERAT kl 21.30 090402).Kartansom visar trafiken mot trackern uppdaterades senast den 2 februari och säger alltså ingenting om fildelningen just nu (/slut uppdatering).

Trackern är en server som håller reda på de som delar en fil för tillfället med tekniken Bittorrent. Pirate Bays tracker är en av många sådana tracker i världen.

Netnod

Netnods uppgift är att vara en neutral organisation för drift av knutpunkter i Sverige där internetoperatörer utbyter trafik.

Operatörer kan dock även utbyta trafik direkt med varandra om de vill.

Netnod ägs av TU-stiftelsen -- Stiftelsen för Telematikens utveckling.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt